Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Създават дружество, което да задвижи Индустриалния прак край Летището в Горна Оряховица

  04.09.2021 09:59
Създават дружество, което да задвижи Индустриалния прак край Летището в Горна Оряховица

Бившето поделение край Летището трябва да се превърне в индустриален парк и това вече се говори от няколко години. Реално, за да стане това обаче трябва сериозно вложение в инфраструктура, тъй като всеки инвеститор се плаши от джунглата, в която са се превърнали изоставените казарми. Всеки предпочита по-висок наем, но да има изградена инфраструктура, а да не започва от нищото. Това е единствената причина, досега да няма развитие на интереса, който иначе мнозина проявяват. Междувременно излезе и закон за индустриалните зони, според който Общините трябва да създадат дружества за управлението им. Има два варианта – да се направи акционерно дружество с участието на държавата чрез Национална компания „Индустриални зони” или ЕООД с единствен собственик Общинският съвет.

Какъв вариант да избере Горна Оряховица е въпрос, който кметът предлага на предварително обсъждане с общинските съветници, като се среща последователно с всички групи в ОбС. Идеята е да се постигне консенсус още преди да започне да се работи по някой от вариантите. И в двата случая ще отнеме няколко месеца, докато се подготви ЕООД или АД, какъв е смисълът да губим време за едното, ако нагласата на съветниците е за другото. Затова и искам да знам от сега кой вариант ще подкрепят, обяснява инж. Добромир Добрев.

И двата варианта имат добри и лоши страни. Ако държавата участва в акционерно дружество, тя прави оценка на имота и участва с апорт от няколко милиона. Това на първо време са нужните пари, за да се започне изграждането на инфраструктурата. Само че държавното участие върви и с неудобства – борда на директорите, което си е голям разход, тромавост и т.н.

При варианта със 100% общинска собственост няма да ги има тия стартови 2-3 милиона и те ще трябва да се търсят чрез заем, вероятно от Фонда на фондовете. Но пък се спестяват разходи за тежка администрация и оперативно е по-лесно управлението. Ако се вземе заем от 2 милиона, могат да са направят поне първите няколко реда в парка и да започнат да се разпродават. Така ще се набере капитал и за оставащата инфраструктура.

Това трябва да решат съветниците до средата на септември, за да започне подготовката по създаването на дружеството и до края на годината то да бъде регистрирано в Министерството на икономиката. След това вече и държавата ще може да изпълни ангажиментите, поети към Индустриалната зона в Горна Оряховица като изграждане на път, което е и най-голямата инвестиция в проекта.

Аз не очаквам от това дружество големи печалби, всъщност повечето пари, които изкарва, ще се реинвестират. Идеята е обаче да се развие икономиката на региона, а това вече косвено ще се отрази и на бюджета на Общината, смята кметът. Според него риск има, но не голям. Няма индустриална зона, която да не е успяла. Въпросът е, че трябва да се предложат добри парцели с ток, вода, газ, комуникации, улици и прочие. Ето и „Захарни заводи” започват да работят по техен проект за индустриален парк. Трябва да се възползваме от нашите предимства и от вече големия обем свършена работа, казва още инж. Добрев.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Индустриален парк Летище Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати