Четвъртък, 02 Дек 2021
            
Общество

Фестивалът „Фолклорни вълни” привлече стотици любители на българския фолклор

  31.08.2021 16:36
Фестивалът „Фолклорни вълни” привлече стотици любители на българския фолклор

В продължение на девет дни СОК „Камчия” се превърна в притегателен център за стотици любители на българското от цялата страна. Пилотното издание на фолклорен фестивал „Фолклорни вълни” събра над 400 гости, а певци, танцьори и музиканти от 13 състава в пъстри носии с разнообразна програма и хореография радваха публиката в амфитеатъра на Комплекс „Камчия” всяка вечер в периода 21-29 август. Организатори на фестивала бяха Цвета Галунова и Николай Корчев в партньорство с Комплекс „Камчия”.

„Сбъднахме отдавнашната си мечта да организираме събитие, което  съхранява и пренася във времето българската историко-културна традиция. Всяко начало е трудно и нашият фестивал не бе изключение. С Ники вложихме всичко от себе си, за да организираме богата програма, да приобщим съставите да се чувстват като професионалисти на сцената, да забавляваме публиката и  в крайна сметка гостите ни да си тръгнат от Камчия с много хубави спомени. Беше нелеко, защото имахме нулев бюджет и нито един спонсор. Но да се захванем с нещо толкова мащабно в тази ситуация бе поредното предизвикателство за нас. Вярваме, че щом всички са доволни, това означава, че догодина ще е по-хубаво и по-лесно! Мечтаем да изградим свой екип от хора, които да ни помага с част от техническите и чисто организационни въпроси, за да можем ние да имаме повече време да споделяме всички онези незабравими мигове с нашите гости, които бързо се превръщат и в наши приятели”, споделя Цвета Галунова.

Освен вечерната концертна програма, гостите на фестивала имаха възможност да видят уникална изложба, представяща България с нейните разнолики села, шарени носии, автентични традиции и пъстри обичаи, представена от талантливите Ина Николова и Таня Димитрова. Още СОК „Камчия” предложи на своите гости разходка с лодка по живописната река Камчия, посещение в Музея на кристалите, както и в уникалния по рода си Музей на спорта, в който се намира най-голямата частна колекция в България, предоставена от известни български спортисти – световни, европейски и олимпийски шампиони. Една от любимите дестинации на гостите на фестивала бе емблематичният „Планетариум” и Музей на астронавтиката, които също се намират в района на СОК „Камчия”. А всяка вечер по време на хоротеката, която продължаваше до ранните часове на следващия ден, Ники и Ваня от ФТК "Плетеница" показваха ново хоро на всички гости на фестивала. Така „Фолклорни вълни” разгърна пъстротата и красотата на българския фолклор във всичките му измерения.

Съставите получиха специален диплом за участие, а на всеки гост на фестивала бе подарена раничка „Фолклорни вълни” с метафорично пожелание да съхрани вътре всички хубави емоции, изживени в Камчия. За 80-те деца, които участваха във фестивала, пък имаше допълнителен специален подарък „Учебник по родинознание”, предоставен от автора му Костадин Костадинов.

В края на финалната концертна вечер изпълнителният директор на СОК "Камчия" Николай Недялков с дълга и емоционална реч закри първото издание на национален фолклорен фестивал "Фолклорни Вълни" - Камчия 2021. Той изрази огромната си радост, че пилотното издание на фестивала се е радвало на голям интерес и девет дена са се превърнали в празник за Комплекс "Камчия" и българския фолклор. Също така изрази готовността си да съдейства догодина фестивалът да се разрасне още повече и да се превърне в международен и любим на цяла България.

„Сърдечно благодарим на целия екип на СОК „Камчия” за безрезервното му съдействие по време на целия период на организация и провеждане на фестивала. Набелязахме този прекрасен комплекс за своя проект „Фолклорни вълни”, като бяхме сигурни, че сме попаднали на точното място. Надеждите ни се оправдаха и за това категорично съдим по всички хубави отзиви, които получихме от участниците и гостите. Обещаваме, че при второто издание на „Фолклорни вълни” ще изчистим всички онези малки неща, за да направим престоя на посетителите още по-приятен, програмата да бъде още по-пъстра, а емоциите още по-завладяващи!”, коментират организаторите Цвета Галунова и Николай Корчев.


Ключови думи
Фолклорни вълни СОК Камчия Цвета Галунова Николай Корчев Плетеница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати