Четвъртък, 03 Юни 2021
            
Велико Търново Общество

Цвета Галунова и Николай Корчев: Затваряме ценна страница от живота си

  01.03.2021 10:01
Цвета Галунова и Николай Корчев: Затваряме ценна страница от живота си

В края на месец ноември 2020 г. се роди изумителната новина, че най-известната болярска шахматистка и европейска шампионка Цвета Галунова, заедно с ръководителя на най-големия фолклорен клуб в Северна България Николай Корчев, излизат на пазара, за да продават плодове и зеленчуци. Причината бе затягането на мерките във връзка с ковид кризата и забраната техните големи организации ШК „Асеневци” и ФТК „Плетеница” да развиват дейността си.
Съкрушени от факта, че трябва да оставят стотиците си последователи в клубовете, в съзнанието им узрява нова кауза „Обединени с надежда”, която има за цел както да подпомогне съхраняването на организациите им, така и да вдъхне вяра на всички онези немалко хора, които пострадаха от рестрикциите през изминалата тежка година. На практика шахматистката и хореографът решават, че, щом повече не могат да продават храна за ума и душата, ще продават най-хубавата храна за тялото: плодове и зеленчуци.
Буквално ден, след като им хрумва идеята, тя вече е приведена в действие и младите ентусиасти се превръщат в истинска атракция на Централен кооперативен пазар Велико Търново. Въпреки че новото начинание е много далечно от истинското им призвание и досегашен опит, те призовават, че трябва да имаме вяра и да посрещаме с усмивка всяка трудност, защото тя, трудността, се явява „материалът” към нашето израстване като личности.
Бързо навлизат в сферата на продажбите, привличат клиенти с иновативния си начин на работа и реклама, използват социалните медии за връзка с хората, както и привеждат своето ново работно място в произведение на изкуството: пакетират ядки и подправки като малки подаръчета, рисуват шахматни фигурки и фолклорни шевици върху тикви, а зад тях винаги е разпънат голям транспарант със снимки и емблеми на ШК „Асеневци” и ФТК „Плетеница”, който да напомня тяхното истинско призвание.
Така те променят изцяло своя живот през следващите три месеца. Денят им започва от рано сутринта, когато ходят за стока, продължава с отвиване на сергиите, подреждане на продуктите, общуване с преминаващите през  пазара и продажби през целия ден. Винаги с усмивка посрещат хората, които спират погледа си при тях и със сърдечни пожелания за хубав и успешен ден изпращат своите клиенти. Вечер по тъмно завиват хубаво плодовете и зеленчуците, за да не измръзнат през нощта, и бързат да се приберат, за да дадат онлайн урок по шах и танци или да споделят в социалните мрежи бъдещите планове и надежди на техните клубове с последователите си. Следващият ден отново започва рано и, въпреки липсата на достатъчно почивка, те отиват ентусиазирани за новия ден и предизвикателствата, които ги чакат на пазара.
„Преминахме през много тежки ситуации: валя ни дъжд, сняг, брули ни ураганен вятър и ни пече жарко слънце. Наложи се бързо да се приспособяваме към различните метеорологични условия на открития пазар и често да вземаме пример от колегите наоколо. Несъмнено научихме и преживяхме много. Бе тежко за нас да заменим залите за шах и танци със сергии за плодове и зеленчуци, но любовта на хората, техните усмивки, съпричастност и сърдечност ни даваха нужния кураж и вяра, че ще се справим. Днес ние събрахме последните домати, картофи и портокали и през сълзи на очите, едновременно от радост и тъга, се сбогувахме с нашето работно място през последните три месеца. С началото на месец март и Баба Марта ние гледаме с надежда към възможността отново да преподаваме шахмат и народни танци. С пожелание за здраве и късмет ще окичим мартенички, които сами сме изработили, на нашите клиенти, колеги и приятели в последния ни ден на пазара.”
С тези думи, както и много благодарности към всички хора, които са ги подкрепяли през последните месеци, Цвети и Ники затварят една неголяма, но много ценна, незабравима и незаменима страница от живота си, която озаглавяват „Изпитанието на пазара – предизвикателство, кауза, благословия и спасение”. С твърдост заявяват обаче, че тяхното партньорство продължава и отвъд пределите на пазара, даже загатват в последното си живо излъчване от страницата „Обединени с надежда” в социалните мрежи, че имат планове за мащабно събитие на морето през лятото, за което скоро ще уведомят широката общественост. Ники от своя страна ще защитава своята твърда гражданска позиция, участвайки като кандидат за народен представител в предстоящите парламентарни избори.
„Вярваме, че изпитанието, пред което сме изправени, ще ни направи по-силни, иновативни и гъвкави. Събрахме много умора, но спечелихме много приятели и научихме много уроци. Платихме висока цена за този ценен опит, но без съмнение това, което получихме в замяна, е безценно!”, уверени са Цвета Галунова и Николай Корчев, които от месец март се връщат обратно в залите за шахмат и танци, на които несъмнено принадлежат.


Ключови думи
Цвета Галунова Николай Корчев пазар
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати