Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

В Джулюница събират подписи за спасяването на пазара си

  16.06.2020 11:57
В Джулюница събират подписи за спасяването на пазара си

Забраната на традиционния неделен пазар в Джулюница предизвика остра реакция сред местните жители и те бързо се организираха за спасяването му. Във Фейсбук бе създадена група „Да спасим пазара в Джулюница” и за по-малко от два дни тя събра близо 1000 последователи. Целта на групата е да се търсят начини за запазването на тържището, което събира хора от цялата околия в селото. Заедно с това върви и подписка, която вече е подкрепена от десетки джулюнчани.

Пазарът бе затворен със заповед на кмета на Общината д-р Ивелина Гецова след разпореждане на Агенцията по храните. Проверката на Агенцията е установила, че пазарът не е регистриран по законния ред. Това стана само няколко седмици, след като пазарът бе отворен наново след кризата с коронавируса. На местния кмет и на полицията е възложено да изпълнят заповедта и да не допускат търговията на открито.

Аз хора няма да гоня, категоричен е обаче кметът на Джулюница Мариян Точев. Нека да видим какво ще стане в неделя, хората ще си излязат на пазар и не виждам кой ще ги спре, добавя той.

Всъщност официално пазар в Джулюница няма. Не е отреждано място за тържище, но от години хората от селото, а и от много околни населени места, си изнасят стоките и става голям пазар с местни хранителни продукти и промишлени стоки – както нови, така и втора употреба.

Регистрацията на пазара е трудна процедура, но защо да е невъзможна, коментират хората от селото. Джулюница се слави със своите зеленчуци, нашите деди са научили европейците на зеленчукопроизводство, как така няма да можем да си продаваме продукцията, обясняват недоволството си хората. Все се говори за фермерски пазари, за това да избираме българското, а вместо това ни принуждават да си изхвърлим стоката, как да се примирим с такава несправедливост, питат местните производители.


Ключови думи
пазар Джулюница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати