Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Танцови школи настояват за отваряне на залите

  08.05.2020 09:56
Танцови школи настояват за отваряне на залите

С отворено писмо излязоха работещи български танцови, творчески и музикални юридически и физически лица. То е адресирано до Бойко Борисов, министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов, до ген. Венцислав Мутафчийски в качеството му на председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, до омбудсмана Диана Ковачева. С писмото танцовите дейци искат залите, в които работят, да бъдат отворени след отмяната на извънредното положение.
„Вече два месеца нашият бранш е сериозно засегнат от забраната, продиктувана от извънредното положение, да упражняваме своята професия. Това доведе до прекратяване дейността на всички работещи специалисти в танцови, творчески и музикални зали. Затваряйки залите, хиляди хора бяха лишени от емоционално, физическо и психическо поддържане на своето здраве, както и сриване на имунитета, вследствие на социалното дистанциране“, е посочено в писмото, подписано от Инициативен комитет. В комитета влизат дейци на танца от цялата страна, сред които е и хореографът Николай Корчев – основател на Клуб „Плетеница“ във Велико Търново.  
Всички ние разбираме колко сериозна е ситуацията и сме съпричастни към наложените мерки. Но, лишени от възможността да работим, сме поставени на ръба на оцеляването. Затова се надяваме да бъдем чути и да можем да се срещнем с представители на Министерството на здравеопазването. Готови сме да предложим конкретен пакет от мерки за безопасност в работната ни среда, обясни Корчев.
Танцовите дейци искат залите да бъдат отворени на 14 май – денят след падането на извънредното положение, а в дните до 21 май да бъдат разрешени индивидуални занятия по график при засилени хигиенни мерки. От 22 май пък искат да бъдат разрешени занятия по групи, в зависимост от квадратурата на залите, при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията. Правят уточнението, че предложеният график може да търпи промени вследствие на евентуално влошаване на епидемиологичната обстановка в страната.
Пакетът с мерки за безопасност предвижда да няма физически контакт между хората в залата. За целта от съответния клуб се ангажират да организират групите си така, че да има по 4 кв. м. пространство за един човек. На влизане в залата всеки желаещ да танцува ще попълва декларация, че е здрав, а температурата му ще бъде измервана с безконтактен термометър. Танцьорите ще бъдат с индивидуални защитни средства – маски или шлемове, и ще си носят кърпи и шишета с вода. Между репетициите на групите ще има минимум по половин час промеждутък, за да може залата да бъде проветрена и дезинфекцирана.
„Опитите ни да провеждаме занятия онлайн, както и старанието ни да задържим своите възпитаници дори и безвъзмездно, се оказват невъзможни, поради липсата на професионална среда, както и че това довежда до материални и морални загуби в работата ни, градена дълги години наред.
Апелираме за съдействие и се надяваме на разбиране, както и на адекватно решение на Министерството на здравеопазването за всички нас, чиято работа е в зали на закрито“, се казва още в писмото.  „Вярваме, че заедно можем да намерим баланса между разумното и необходимото, без да излагаме на риск здравето на възпитаниците си и разчитаме на бързата Ви реакция, считайки че двата месеца, прекарани в  мълчание, търпение и разбиране са достатъчни за обмисляне на необходимите условия за работа в репетиционните помещения в условията на COVID-19“, завършва то.
Текстът му е и под формата на петиция, вече подкрепена от над  4 900 души. Тя е достъпна на
https://www.peticiq.com/265797?fbclid=IwAR3pAQqHnXbchLfG2xiwWkk34-MuX3kbW373R7eWAaHj8LI8YwUI-t8vGz0
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Николай Корчев Плетеница зали
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати