Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Клуб „Плетеница“ работи върху онлайн учебник по фолклор

  06.02.2019 13:30
Клуб „Плетеница“ работи върху онлайн учебник по фолклор

Онлайн учебник по фолклор, насочен към българите в чужбина, подготвят търновският Клуб по народни танци „Плетеница“ и основателят му и хореограф Николай Корчев. Учебникът ще включва не само танци, но и български обичаи, шевица, диалекти... Идеята е да бъде преведен на няколко езика, а за реализирането му клубът кандидатства по Start up програма, насочена към млади предприемачи.  „Плетеница“ вече е минал първия етап, в края на март ще стане ясно дали минава и втория.
Идеята ни е да го направим за българите, които са по света и най-вече за тези, които отдавна са напуснали страната ни и вече имат деца, които не говорят български език, не познават добре традициите на родината на родителите си, но искат да знаят корените си, обясни Николай Корчев.
Дори и да не спечелим проекта, се надявам хора с възможности да го направят. В България няма подобен продукт на пазара, увери още той.


Клуб „Плетеница“ е създаден през 2017 г., като същинските занимания стартират през януари 2018 г. Започва с едва 7 души, към днешна дата танцьорите в него вече са над 170. Само в последната начинаеща група, започнала занимания преди броени дни, са постъпили 52 души. Помощник-ръководител в клуба е Ваня Гавраилова, а първите, които подават ръка на „Плетеница“ за съвместни изяви, са хората от основаната от д-р Калин Василев – Калинба Група за здраве „Търново рънс“.
Въпреки крехката си възраст, Клуб „Плетеница“ вече има награди от участията си в различни форуми и е организирал 4 семинара с лектори едни от най-известните имена в сферата.
Кръстница на „Плетеница“ е Даниела Минева, която изработва и всички рекламни материали на клуба. Български народни танци в клуба учат и чужденци – Мартин, който е със сирийски корени, Саша от Молдова и още един рускоговорящ почитател на родния фолклор - Артьом. Екзотика в „Плетеница“ привнася японката Кейко Окада, която вече е доста напреднала и пътува с представителния състав на „Плетеница“.
„Плетеница“ е моето дете, сподели Николай Корчев. Въпреки че вече сме толкова много танцьори, главната ни идея остава същата – да си помагаме и да се забавляваме, допълни той.
На „Плетеница“ предстои участие във възстановка на обичая за Трифон Зарезан в с. Ялово, през март ще участва в национален фестивал в Русе, през април ще се изяви в Елена и така всеки месец. За август клубът планува участие в Италия.
Но за нас най-съществени остават събитията, които правим във Велико Търново. На 23 февруари ни предстои хоротека с ас. Светлана Станева – солист на Ансамбъл „Тракия“ и преподавател в АМТИИ в Пловдив, която за първи път в България ще проведе подобен семинар. Тя ще покаже хора от Северняшкия край и от Тракия, анонсира Корчев. Светлана Станева ще ни зарази с любовта си към българските народни танци, допълни Ваня Гавраилова. Получаваме съдействие от шефа на „Спортни имоти“ г-н Петко Павлов, като до края на седмицата ще стане ясно дали семинарът ще бъде в спортната зала до СУ „Емилиян Станев“ или в залата по баскетбол на Стадиона. Този път решихме местата за участие да са 120, за да има достатъчно място и да можем да научим нещо, каза още Корчев.
В плановете на „Плетеница“ влиза и организирането на хоротека, посветена на танците на други народи.И тази идея е свързана с основния замисъл на клуба – да накара търновци, и не само, да тръпнат с и за фолклора, а не да гледат на него единствено и само като на фитнес.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Плетеница Николай Корчев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати