Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Спорт

Лятната шахматна академия, водена от Цвета Галунова, събира интерес от Русия, Украйна, Румъния и България

  08.08.2021 10:59
Лятната шахматна академия, водена от Цвета Галунова, събира интерес от Русия, Украйна, Румъния и България

Вече близо две седмици гостите на СОК „Камчия” - комплексът, известен още като „руската база на българското Черноморие”, имат възможността да се гмурнат в дълбините на най-древната игра заедно с международната майсторка Цвета Галунова, която провежда безплатни уроци, демонстрации и сеанси на едновременна игра. Всеки желаещ е добре дошъл да премери сили с бившата европейска шампионка за момичета или да научи нещо ново за интелектуалния спорт.

Цвета е ръководител на един от най-големите шахматни клубове в България „Асеневци”, както и е професионален треньор по шахмат в последните 8 години. Богатият опит, който е натрупала в работата си със стотици деца, тя желае да предаде на почиващите в СОК „Камчия”. За целта ежедневно се организират различни събития с обучителна и развлекателна цел, като всеки участник получава индивидуално внимание спрямо нивото, което има, и интересите си.

За най-начинаещите се провеждат игри за бързина на градински шах, комбинирани с основни уроци, относно правилата на голямо демонстрационно табло, а тези, които желаят, играят помежду си с професионални шахматни часовници и получават професионален анализ на своите партии, обсъждайки допуснатите грешки.

Друга атракция са сеансите на едновременна игра, в които всички любители на шахматната игра, без ограничение в техния брой или възраст, играят срещу шахматната майсторка, опитвайки се да я затруднят в многото различни партии, които тя играе едновременно срещу всички.

Различни групи деца и възрастни изпробват своите възможности на черно-белите квадратчета, като към момента участие са взели представители на 4 различни държави: Русия, Украйна, Румъния и България.

На 15 август предстои да пристигнат „Младите лидери на Москва” – един проект, в който руснаци от цял свят се събират в СОК „Камчия”, за да работят върху своите лидерски умения и да изграждат екипност помежду си. Неизменна част от програмата им ще бъдат уроците по шахмат, заради връзката на древната игра с умението да ръководиш „армия” и да бъдеш с „ход напред” пред своя съперник.

Академията ще продължи до 20-ти август. Всеки е добре дошъл да поиграе шах в Камчия.


Ключови думи
Цвета Галунова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати