Сряда, 17 Nov 2021
            
Горна Оряховица Други

Летните приключения в Музея в Долна Оряховица започнаха с уроци по тъкане

  17.08.2021 09:56
Летните приключения в Музея в Долна Оряховица започнаха с уроци по тъкане

На 14 август започна нова серия с приключения от поредицата „Семейни съботи в музея”. За втора поредна година домакин на ваканционната програма е Етнографски музей Долна Оряховица, а партньор в организацията е Кметство Долна Оряховица. Първото издание от поредицата запозна любознателните посетители с едно от древните човешки умения, запазено и до наши дни – тъкачеството.

Началото на лятната програма поставиха кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев и Борис Борисов от Исторически музей – Горна Оряховица, които разказаха за идеята на „Семейните съботи“ през този сезон и предстоящите инициативи в програмата. Веднага след това първият специален гост Румена Димитрова представи творческото ателие по тъкачество. Всички посетители научиха за историята на този стар занаят, необходимите материали и умения за автентичното тъкане в домашни условия.

С голямо удоволствие родители и деца опитаха заедно своите умения в тъкачеството, а най-смелите от тях се включиха и в предизвикателството да работят с истински хоризонтален стан. Интересен бе фактът, че ако на отминалата Олимпиада жените ни представиха достойно в борбата и бойните спортове, то в този съботен следобед мъжете се оказаха по-упорити в тъкачеството.

За да запазят прекрасен спомен от своето съботно приключение, всички посетители си тръгнаха с изтъкани от собствените им ръце шарени гривни. Всички участници в събитието имаха възможност също така да разгледат интересните експозиции и да се запознаят с историята на града от уредника на музея.

Благодарим на всички посетители, които се включиха заедно с нас в това интересно пътешествие в миналото. Очакваме всички Вас и в следващата Семейна събота, на 21 август, в Етнографски музей Долна Оряховица с още нови и вълнуващи занимания, коментираха организаторите на събитието от Исторически музей – Горна Оряховица.


Ключови думи
Исторически музей Долна Оряховица тъкане
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати