Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Етнографският музей в Долна Оряховица кани на пътешествие във времето, започва със средновековни войни

  10.08.2020 16:27
Етнографският музей в Долна Оряховица кани на пътешествие във времето, започва със средновековни войни

Нов живот на Етнографския музей в Долна Оряховица ще вдъхнат това лято музейните работници и Кметството. Идеята е да се привлекат най-вече децата и да бъдат поведени на своеобразно пътешествие в миналото. Инициативата е продължение на „Семейните съботи в Музея”, които се организират в Исторически музей – Горна Оряховица от шест години и които това лято ще бъдат в Долна Оряховица, където Горнооряховският музей има филиал. Подготовката за поредицата музейни срещи започна преди няколко седмици. Кметството организира акция за почистване на Музея, в която се включиха доброволци от градчето. Между другото кметът Йордан Байчев започна и една друга инициатива, отново свързана с миналото, която също предизвика голям интерес сред долнооряховчани. Събират се стари фотоси от Долна Оряховица, които да представят развитието на града през годините. Кампанията продължава и всеки, който може да покаже интересен поглед към миналото, е поканен да се включи.

Началото на Музейните пътешествия ще е на 15 септември с мини версия на средновековни войни. За реализирането на идеята ще помогне Йордан Карастоянов, който от години работи с Историческия музей в Горна Оряховица и демонстрира пред много деца, техните родители и близки, красиво изписване на нашите стари букви (калиграфия), на собственоръчно подвързване на книги, на изработване на разни действащи макети на стари оръжия и съоръжения. А на 15 август, специално за гостите на Музея в Долна Оряховица, той ще представи старите средновековни оръжия – лъкове, балисти и др., Децата ще имат възможност да вземат в ръцете си техни макети и да влязат в средновековна битка, наречена от организаторите „Нападатели и отбранители”.

Забавните съботи в Етнографския музей ще продължат с „Хлябът наш” – представяне и изработване на обредни хлябове; „Приказка за човешките ръце” – демонстрация и обучение по дантелиерство, плетачество и бродерия; „И господ е бил грънчар” – работа на грънчарско колело и демонстрация на изработката на керамика и керамични изделия.

Всяка събота от 15 август до 5 септември Етнографският музей в Долна Оряховица ще очаква малките пътешественици в миналото и техните семейства. Семейният билет е 2,00 лв., независимо от броя на хората и тяхната възраст. Условието е всички да са от едно семейство и непременно да са доведени от дете. Разбира се, всички ще трябва да се съобразяват с противоепидемичните мерки.


Ключови думи
Долна Оряховица Етнографски музей семейни съботи в музея Йордан Байчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати