Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Семейните съботи в Етнографския музей в Долна Оряховица продължават с обредния хляб

  19.08.2020 10:42
Семейните съботи в Етнографския музей в Долна Оряховица продължават с обредния хляб

С направата на обредни хлябове ще продължи ваканционната семейна програма в Етнографския музей в  Долна Оряховица. Началото бе постаевно навръх Успение Богородично с гостуването на Йордан Карастоянов – майстор на оръжейни макети и приятел на музея. Седмица по-късно е ред на хляба.
В стари свитъци и ръкописни книги от времето на Второто българско царство хлябът е наричан „основа на живота на българина“. Може в модерната диета той да не е на почит, но и до днес скъпи гости се посрещат с хляб и сол и още е „жива” поговорката „Никой не е по-голям от хляба!”. А за празници се приготвят специални погачи, които се украсяват с пластична украса, според случая.
Но има един хляб, който е „свят”, защото носи Божиите символи, положени върху му чрез дървено печатче, наречено просфора. Така се нарича и самият обреден хляб, който е ключов елемент от християнското тайнство причастие. Освен църковните печати, някога всяка християнска къща имала своя „просфорник”, който съхранявали в домашния иконостас, редом до иконата-покровителка на дома. Много често в домашни условия просфорите се правели заедно с друг вид обредна украса, разказват от историческия музей в Горна Оряховица.  
С просфорният печат, идващ от преди векове, и с умението с него да се правят празнични и обредни хлябове, в събота гостите в Етнографския музей в Долна Оряховица ще запознае Теменуга Йорданова – уредник в Горнооряховския музей.  Заедно с музейния етнограф ще откриете Божиите символи, ще докоснете непознат предмет, ще изработите своята хлебна просфора и със сигурност ще се зарадвате на новите си откритията. Елате в Етнографския музей в Долна Оряховица – ще е интересно, гарантират организаторите.  
Историята на градчето Долна Оряховица и етнографията на региона пак и пак ще  разказват за отминалото време чрез двете части на експозицията – те са като Шехерезада – могат да разказват дълго, без да се повтарят. Таблата на изложбата „Нашият музей през вашия поглед” вече се усмихват с множество рисунки от миналата събота, но с нетърпение очакват и рисунките на тези, които ще дойдат тепърва.
Да припомним: 22 август, 2020 (събота) от 10 до 16 ч. и семейният билет е 2,00 лв. Това всъщност значи, че всяко дете може да доведе когото и колкото иска от своите близки, за да преживеят заедно един хубав и полезен ден. И още нещо: всички трябва да спазваме изискванията във връзка с епидемичната обстановка, допълват още домакините.


Ключови думи
Етнографски музей Долна Оряховица просфора Исторически музей Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати