Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

С един от най-древните занаяти в света приключват семейните съботи в Етнографския музей в Долна Оряховица

  02.09.2020 14:17
С един от най-древните занаяти в света приключват семейните съботи в Етнографския музей в Долна Оряховица

На 5 септември ще се състои последната среща за годината от поредицата Забавни съботи в Етнографския музей в Долна Оряховица. От 15 август до сега, вече три поредни съботи, малки и големи посетители преоткриха историята и традициите на родния си край. Идеята за отваряне на вратите на един от филиалите на Историческия  музей в Горна Оряховица, макар и за кратка ваканционна програма, се оказа ползотворна – спечелени бяха много нови приятели, а Етнографският музей стана някак по-свой за съгражданите си. Инициативата е организирана в партньорство с Кметство Долна Оряховица.
Нашата цел е да дадем възможност, преди всичко на децата, не само да видят и чуят, а да опознаят миналото чрез „правене”, защото действията играят съществена роля за опита и паметта на хората. И при последната ни за тази година съботна среща, която щастливо съвпада с Празника на Дорна Оряховица, отново ще имаме възможност да творим с ръцете и сърцето си. Този път ще пътуваме много назад във времето – преди повече от 8 000 години, когато човек е опитомил глината. А според легендите дори „Господ е бил грънчар” – та нали направил хората от пръст и им вдъхнал своя дух, казват от историческия музей в Горна Оряховица.
Грънчарството е един от най-древните занаяти в света. Глинените съдове са известни още от края на каменната епоха и до днес керамиката съпътства живота на хората в делник и празник. Траките откриват работата с грънчарско колело през VII-VI в. пр. н. е. Всички знаем колко изящни са съдовете на Древна Гърция. Виждали сме в българските музеи още римска, прабългарска и славянска керамика. В края на IX и началото на X в. се поставя началото на прочутата Преславска школа. През XII-XIV в. керамичното изкуство в България достига своя връх с търновската „царска” (сграфито) керамика. А шарени бабини стомни и гърнета от преди век и до днес имаме в домовете си.
Водач в съботното пътешествие ще е грънчарят Валентин Димитров. Еленският майстор работи с глината повече от 40 години. Завършил е училището по занаяти в Троян, след което се е върнал в родния си град. Преподавал е грънчарство в арт център в Торонто, Канада. Сега води курсове по грънчарство и сграфито керамика в ателието си в Елена, изработва грънчарски колела и пещи. Участва в много национални и международни фестивали.
„Глината е великолепен материал, тя наистина може да върне хората от света на виртуалното в измеренията на реалното”, казва Майсторът и прави така, че все повече хора да искат да се докоснат до глината и до грънчарското колело, а занаятът да се опознава, оценява и заобичва.
Елате в Етнографския музей в Долна Оряховица – ще е истински празник. Майстор Валентин Димитров ще ви помогне да сътворите своя грънец и да го украсите, а той ще го отнесе, за да го изпече в грънчарската си пещ в гр. Елена и след няколоко дни ще си го получите съвсем готов. Експозициите пак ще оживеят с вас и за вас. А ако ви остане време, можете да нарисувате още нещо за изложбата „Нашият музей през вашия поглед”, която вече е неделима част от Етнографския музей в Долна Оряховица, канят организаторите.


Ключови думи
Етнографски музей Долна Оряховица Исторически музей Горна Оряховица Забавни съботи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати