Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

ОУ „Петко Р. Славейков“ влезе в списъка на иновативните училища

  11.08.2021 09:30
ОУ „Петко Р. Славейков“ влезе в списъка на иновативните училища

ОУ „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново влезе в Списъка на иновативните училища в България за учебната 2021/2022 година. Одобрената иновация "Заедно в Гугъл за образованието – дигитализация на училищния живот" е с фокус върху дигиталните науки, личностното развитие и проектно-базираното обучение.

Сред основните цели на иновацията са създаване на защитена среда за съхранение на информация и възможност за администриране на ниво училище, както и на споделени пространства за документация и електронно учебно съдържание. С нововъведението се постига организиране на качествено обучение от разстояние, развитие на дигиталните компетентности на ученици, родители и учители. Достъп до документи, ресурси, класни стаи от всяка точка и по всяко време, по-лесен и бърз обмен на информация, работа с училищни документи без печат или изтегляне, ограничаване на използването на хартия са другите очаквани резултати от иновацията.

Облачната платформа Google G Suite, която екипът на ОУ «Петко Р. Славейков» внедри през февруари 2020 г., намира широко приложение в дигитализацията на училищния живот. Създадени са профили за педагогическия и непедагогическия персонал, както и за учениците от училището. Всички учители преминаха обучение за работа с Google Classroom, Meet, Jamboard, Google Drive, Google Forms, Google Sites, споделени документи, таблици, презентации и др.

Вече втора поредна учебна година дистанционното обучение в училището е комбинирано. То се провежда синхронно - чрез видео връзка в Meet, и асинхронно - чрез задания и материали в Google Classroom. При синхронното обучение учениците могат да дискутират, да наблюдават демонстрации при споделен екран, да спортуват и да творят заедно в реално време. При асинхронното самостоятелно имат възможност да изпълняват задания, като използват разнообразните приложения на платформата.

Гугъл класните стаи се посещават от учителите и учениците целогодишно, независимо от това дали учат присъствено или не. Така се осъществява комуникация през ваканциите и в свободното от учебни часове време.

Поради всеобхватността на приложенията в Google G Suite все още не се използват максимално от някои потребители на училищния облак. Затова обученията и дейностите по внедряване на облачната платформа ще продължат.

Списъкът на иновативните училища в Република България за учебната 2021/2022 г. е одобрен от Правителството. Проектите са разгледани и оценени от Комисията за иновативните училища към Министерството на образованието и науката, като тази година са постъпили 234 предложения. В комисията участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит в областта на образованието, науката и технологиите.


Ключови думи
ОУ П. Р. Славейков иновативни училища
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати