Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

26 са иновативните училища в областта за следващата учебна година

  07.08.2021 09:46
26 са иновативните училища в областта за следващата учебна година

Общо 26 училища в област Велико Търново са със статут на иновативни за предстоящата 2021/ 2022 учебна година. Списъка обяви Министерството на образованието.

Основните „П. Р. Славейков“, „Бачо Киро“, „Димитър Благоев“ и „Св. Патриарх Евтимий“, средните „Владимир Комаров“, „Вела Благоева“ и „Емилиян Станев“ , ПМГ „Васил Друмев“ и колежът „Аркус“ във Велико Търново, ОУ „Неофит Рилски“ в Килифарево и ОУ „Христо Смирненски“ в Самоводене влизат в него от община Велико Търново. Иновативни са и СУ „Вичо Грънчаров“ и СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица, едноименните ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Оряховица и в Поликраище. От община Златарица в списъка е Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Златарски“, от община Лясковец – НУ „Цани Гинчев“ в общинския център и ОбУ „П. Р. Славейков“ в Джулюница, от община Павликени – ОУ „Св. Климент Охридски“, ПГ по аграрни технологии „Цанко Церковски“ и СУ „Бачо Киро“, от община Стражица – СУ „Ангел Каралийчев“. От община Свищов статут на иновативни имат Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“, СПГ „Алеко Константинов“, средните „Димитър Благоев“ и „Цветан Радославов“.

Списъкът с иновативни училища включва 510 училища от 137 общини в 28 области.

Предложените иновации са свързани с нови методи на преподаване, въвеждане на иновативни елементи в организацията или съдържанието на обучението, нов или усъвършенстван начин на управление, обучение и образователна среда, както и с разработени по нов начин учебно съдържание, учебни планове и програми.

73 училища получават статут на иновативни за първи път. В 437 иновациите продължават от предходни години. От списъка отпадат 64 училища. В повечето от тях иновациите са приключили, а три ги прекратяват по решение на педагогическите колективи и Регионалните управления на образованието.

Проектите са одобрени от Комисията за иновативните училища към Министерството на образованието и науката. Тази година в нея постъпиха 234 предложения. В комисията участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит в областта на образованието, науката и технологиите.


Ключови думи
иновативни училища област Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати