Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Великотърновското ОУ „Петко Р. Славейков” участва в менторски проект в подкрепа на децата

  11.12.2021 14:04
Великотърновското ОУ „Петко Р. Славейков” участва в менторски проект в подкрепа на децата
Иновативна менторска програма за подкрепа на деца стартира в ОУ „Петко Р. Славейков” във Велико Търново. Тя включва организирана индивидуална работа на доброволци – студенти от педагогически специалности на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.
Младите хора работят индивидуално или в рамките на класа с деца от училището с цел компенсиране на социалната изолация в резултат от обучението от разстояние в електронна среда, развиване на умения за общуване, преодоляване на образователни затруднения и повишаване на мотивацията им за включване в образователния процес.
Приложеният иновативен модел и цялостната концепция на „менторството” като подход включва ориентиране към ресурсите и силните страни както на самите ученици, така и на местната общност и има свое място в образователната система.
Структурираната индивидуална подкрепа е най-отличителната съществена характеристика, която определя модела в неговия иновативен контекст. Водеща идеята на проекта е, че ученикът е личност в процес на развитие и е важно той да бъде непрекъснато стимулиран, за да постигне своя максимален потенциал.
Успешното социално включване и личностно развитие на учениците в голяма степен обаче зависи и от нагласите, разбирането и осмислянето на техните проблеми, възможности и особености от педагогическите специалисти и насочването им най-вече към възможностите, ресурсите и ориентацията към силните страни. Това ще даде възможност и за по-ефективната им адаптация в училищна среда.
Програмата включва подбор, подготовка, обучение и регулярна супервизия на ментори – доброволци, което се реализира от партньорите от Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Сдружение ЗОВ България.
Местните общности, освен с материални, разполагат и с човешки ресурси – доброволци и граждани, които са мотивирани да дарят своята подкрепа на децата и да съдействат на образователната система. Нарастващата потребност от подкрепа на различни групи подрастващи, както и политиките за стимулиране на по-активна гражданска позиция и непосредствено участие в обществения живот, създава перспективи за бъдещо развитие на доброволчеството като спомагателен подход в процеса на развитие и повишаване благосъстоянието на децата. В този смисъл програмата е и целесъобразна, доколкото включва активно местната общност в процеса на подкрепа, активирайки гражданското общество и ангажираност към образованието.

Ключови думи
ОУ П. Р. Славейков менторство ЗОВ - България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати