Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

60 ученици от ОУ „П. Р. Славейков“ участваха в урок за гората по методите на горската педагогика

  06.06.2022 09:50
60 ученици от ОУ „П. Р. Славейков“ участваха в урок за гората по методите на горската педагогика

Лесовъди от Северноцентрално държавно предприятие и териториалните му поделения проведоха урок по методиката на горска педагогика за 60 ученици от 5-ти и 6-ти класове на великотърновското Основно училище „П. Р. Славейков“. Сред зеленината и под сенките на дърветата в парк „Света гора“, малчуганите научиха любопитни факти за гората, растенията в нея и животните, които я обитават. Инициативата е част от 4-дневен курс на обучение за горски педагози, който Северноцентрално държавно предприятие организира за свои служители.

Общо 19 лесовъди от 16-те горски и ловни стопанства от областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград, както и експерти от централното управление на СЦДП, преминаха успешно през обучителния курс. Всички те ще получат удостоверение за завършен курс за професионална квалификация по Горска педагогика към Центъра за продължаващо обучение на Лесотехнически университет, София.

В рамките на обучението лесовъдите научиха различни похвати за работа с хора от различни целеви и възрастови групи. „Целта на горската педагогика е да запознае обществото с професията на лесовъда и неговата дейност в горите, както и да положи първите стъпки към положителна промяна на отношението към природата.

Забавните и образователни игри, демонстрации и занимания, които „новоизлюпените“ горски педагози проведоха с учениците, имат за цел да повишат знанията и разбирането на подрастващите относно богатството на горите, процесите, протичащи в тях, техните екологични функции, значението им за адаптиране към климатичните промени и др.“ – коментира д-р инж. Анна Петракиева – лектор в обучителния курс и преподавател по горска педагогика към Лесотехнически университет. В рамките на два часа, с много веселие, учениците от ОУ „П. Р. Славейков“ научиха за жизнения цикъл на гората, защо е нужно болните и изсъхнали дървета да се премахват и редица други факти от работата на лесовъдите.


Ключови думи
ОУ П. Р. Славейков лесовъди
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати