Неделя, 02 Яну 2022
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

В 415 секции ще се гласува в област Велико Търново, в 312 от тях – изцяло машинно

  09.07.2021 13:21
В 415 секции ще се гласува в област Велико Търново, в 312 от тях – изцяло машинно

Общо 415 избирателни секции са разкрити за парламентарните избори в неделя в област Велико Търново. В 312 от тях гласуването ще бъде изцяло машинно. В 15 от тези 312 ще бъдат поставени по две устройства. Решението е на ЦИК и се отнася за 8 секции във Велико Търново, 2 в Елена и по 1 в Първомайци, свищовското село Царевец, Лясковец, Свищов и Стражица.  

4 ще бъдат подвижните комисии за избиратели с увреждания – в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и Сухиндол. Разкрити са 10 специализирани секции, плюс една в сектор „Арести“ във Велико Търново. 3 са болничните секции във Велико Търново – в Стара болница, в Нова болница и в Центъра за психично здраве. Болнични секции има също в общините Горна Оряховица, Павликени и Свищов. Специализирани секции има и в Овча могила, Полски Тръмбеш и Горско Калугерово.

Към момента няма разкрити COVID секции или такива за хора под карантина. Изискването за разкриване е да има минимум 10 подадени заявления, което засега не е направено. Срокът за подаването на такива заявления изтича довечера, но председателят на Районната избирателна комисия във Велико Търново Николай Илиев не очаква да се случи.

Малко над 210 хил. души имат право на глас в областта. По общините вече са доставени общо 212 хил. хартиени бюлетини, които да бъдат ползвани при необходимост. Изборният ден ще започне в 7 ч.и ще приключи в 20 ч. Ако все още има хора, които искат да гласуват, председателят и секретарят на съответната секция събират личните им карти и гласуването продължава, но не по-късно от 21 ч.

Районните избирателни комисии не участват в процеса по „наливане“ на софтуера в машините и към момента не можем да знаем дали това е направено правилно, т. е. дали кандидатските листи са подредени спрямо решенията на РИК. За тези избори обаче контролът от страна на ЦИК беше по-строг. С нарочно писмо поискаха от всяка РИК да потвърди верността на подредбата и съдържанието на кандидатските листи така, както са качени в сайта на РИК. Потвърдили сме верността на каченото в нашия сайт. Т. е. ако се ползват тези данни, разминаване не би могло да има, категоричен бе Николай Илиев.

Методическите указания не допускат проверка на листите в машините. За първи път подредбата може да бъде видяна в т. нар. нулев протокол, който се отпечатва със старта на изборния ден. Няма вариант този протокол да бъде разпечатан преди това. На СИК са дадени указания нулевият протокол да бъде внимателно проверен.

До този момент в РИК във Велико Търново са постъпили 6 жалби и сигнали за нарушения, като всички те са свързани с предизборната агитация. Един от сигналите е препратен по компетентност на ЦИК, а по останалите се е произнесла със свое решение. Уважени са 2 сигнала – за неправилно поставени агитационни материали в община Елена. Издадено е предписание те да бъдат премахнати, което е изпълнено.

В 7.40 ч. в неделя РИК ще даде официална информация за старта на изборния ден в областта, а първите данни за избирателната активност ще се оповестят в 11. 30 ч.


Ключови думи
Николай Илиев РИК - Велико Търново парламентарни избори
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати