Вторник, 27 Сеп 2022
            
Политика

БСП вече номинира депутати, ГЕРБ чака указания, всички събират застъпници и попълват секционни комисии

  18.01.2021 06:45
БСП вече номинира депутати, ГЕРБ чака указания, всички събират застъпници и попълват секционни комисии

Предизборната кампания вече започна, въпреки че датата за изборите е твърде плаваща. Първоначално обявената от президента дата – 28 март, вероятно ще се отдалечи във времето. Но дори и да са след Великден, който тази година ще е на 2 май, изборите вече чукат на вратата… Поне на потенциалните претенденти за влизане в Парламента.
Годината започна с консултации на президента с всички възможни субекти, участващи  в изборите. Докато те драматично дискутират възможността, или по-скоро невъзможността, за дистанционно гласуване, опитните партийни водачи по места стягат редиците и си осигуряват присъствие при реалното броене на гласовете.
На този етап всички партийни централи са концентрирали усилия във вербуване на членове на секционните комисии, застъпници, наблюдатели и прочие форми на физически надзор над изборите. Всички страхове, че хората ще се уплашат от коронавируса и няма да искат да участват в провеждането на изборите, са били напразни. Дори напротив, желаещите да се включат са повече от възможностите на партиите. Все пак хората искат  не само да дадат своята лепта за честността на вота, но и да осребрят участието си. На миналите избори заплащането на секционните комисии беше доста прилично и участниците в СИК прибраха по минимум 150 лева за двата тура. Върху тази база се оценява и подкрепата на наблюдателите и застъпниците. Очакванията са тази година възнагражденията да са поне толкова. Така че кандидати не липсват.
Прозвъняването на опитните изборджии и запълването на овакантените места в момента е основна грижа на общинските структури и в Горна Оряховица. За парламентарни избори те всъщност нямат и кой знае какви други ангажименти. Като се изключи БСП, останалите партии не дават кой знае какви възможности на местните си структури да влияят при подредбата на листите. Което не означава, че местните функционери няма да впрегнат всички сили, за да намерят лоби и да прокарват своите интереси в определяне на бъдещите народни избраници.
Така че преди същинските избори за Парламент следват много интересни вътрешнопартийни битки за подредба на листите. Които понякога са по-ожесточени и от истинската кампания. А за IV Многомандатен избирателен район се очертава поредният сблъсък между Велико Търново и Горна Оряховица по партийна линия.
IV МИР носи 8 мандата. Преди четири години те бяха разпределени по три за ГЕРБ и БСП и по един за ДПС и Обединени патриоти. За тези осем места този път апетитите са повече. Със сигурност партията на Слави Трифонов и обединението на десницата „Демократична България” се виждат с депутати от региона. Защо не и Мая Манолова с целия антураж покрай нея?!
Преди четири години предварителните битки за листите не бяха чак толкова люти заради преференциите. И реално листите на двете големи партии бяха пренаредени от горнооряховчани чрез преференции. Така в Парламента влязоха Явор Божанков и Клавдия Ганчева, които нямаше да са депутати, ако разчитаха само на партийната подредба. Между другото, с преференции пренареди листата на патриотите и Кирил Кирилов, но нямаше втори мандат, за да си имаме и трети горнооряховчанин в Народното събрание.
Четири години по-късно преференциите вече нямат същата тежест. Или по-скоро обратно - те наистина имат тежест и вече не може току-така да се пренарежда листа. Така че борбата за избираемо място ще е толкова ожесточена, колкото и преди времето на преференциите. А избираемо място за големите ще рече първо и второ, а за малките само първо. Е, тези, които влязат в управлението, могат да разчитат на издърпване и освобождаване на още някое място, но това вече е в сферата на дълбокия оптимизъм. И тъй като първото място ще е заето от някой представител на националното ръководство, то за местните организации остава в най-добрия случай само едно. Затова и вътрешните битки в партиите вече си текат, нищо че всички местни функционери реагират на всеки въпрос с „Рано е”.
Открит партиен живот, по традиция, има само в БСП. Социалистите вече са в активна кампания и започнаха цикъла си от събрания, на които всеки партиен член може да номинира кандидат за депутат. Тази година обаче и събранията, и последващите общинска и областна конференции ще са неприсъствени. Което малко или много ще ограничи правата на партийните членове, заради липсата на трибуна за отстояване на позиция. За горнооряховската структура няма никакво съмнение, че ще застане единно зад сегашния си избраник Явор Божанков. Но със сигурност той ще срещне сериозен отпор от социалистите във Велико Търново. Божанков има сериозно предимство – добър мандат в Парламента и позициониране в лагера на победителя при вътрешнопартийните избори. Което едва ли ще охлади претенциите на търновчани да заемат по-предна позиция. Водачите на листите на БСП трябва да станат ясни още в началото на февруари. За Великотърновски регион този път се спряга името на Георги Свиленски. Дори само фактът, че това е бившият съпруг на президентшата Десислава Радева обещава много медийно внимание към региона.
И докато БСП си номинират депутатите, пък било то и неприсъствено, ГЕРБ още чакат указания какво да правят. Това не означава, че управляващите не се готвят за избори, разбира се. Работата, която трябва да свършат местните организации с ангажирането на хора, пряко заети с изборите, си върви. Подреждането на листите и без това никога не е било в правомощията на местните структури, макар и проформа да се правят някакви номинации. Водачът и лицето на ГЕРБ отпреди 4 години вече го няма. Цветан Цветанов си мисли за собствената партия, а ГЕРБ мисли как да запълни празнината. Който и да е водачът на листата, а се спрягат имената на трима популярни министри – здравният Кирил Ананиев, просветният Красимир Вълчев и зам. министърът на регионалното развитие Николай Нанков, второто място ще бъде искано и от търновчани, и от горнооряховчани. Много е вероятно управляващите да потърсят пълно обновяване в своята листа за Велико Търново и освен за водача, да потърсят ново лице и за второто място в листата.
Силни позиции и силни личности в Горна Оряховица имат и по-малките претенденти за Народното събрание – ВМРО, „Демократична България” и новата потенциално голяма сила „Има такъв народ”. Все още пълна загадка са формациите на Цветан Цветанов и Мая Манолова. Със сигурност обаче вече ври и кипи във всички щабове – било официални или неформални, и до две-три седмици партиите ще започнат да свалят картите на масата.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
парламентарни избори 2021
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати