Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Солисти на Балет „Калина“ спечелиха стипендии от Министерството на образованието

  23.06.2021 13:36
Солисти на Балет „Калина“ спечелиха стипендии от Министерството на образованието

Две едногодишни стипендии спечелиха солисти на Балет „Калина“ от проведения в Казанлък Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци за Купа „Българска роза“. Стипендиите си заслужиха Росиана Токмакчиева и Ирен Мари Дочева. Във втора възрастова група при съвременните танци на първо място бе класирана Габриела Мерджанова за танца „Инстинкт“.

Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на Министерството  на образованието и науката за учебната 2020/ 2021 г. Организатори са Министерството на образованието и науката, Националният дворец на децата и Общинският детски комплекс „Св. Иван Рилски“ в Казанлък, съвместно с тамошната Община. За четвърта година е включен в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища с едногодишни стипендии в III възрастова група, отпуснати от МОН.

И тази година журито бе с председател Светлин Ивелинов – директор, хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър „Стефан Македонски” – София,  и членове Антоанета Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски” – София и преподавател в НУТИ – София и Станко Танев – премиер солист към Държавната опера - Стара Загора.

Росиана Токмакчиева бе отличена в III възрастова група (съвременен танц) за танца „Undone“, получи и Специална награда, грамота и медал за танца „Тайната в очите й“ в направление „Характерни танци“. Ирен Мари Дочева е втора в същата възрастова група (съвременен танц) за „Мистичен шепот“.

Хореографиите на наградените танци са на солиста на Балет „Калина“ Денислав Иванов.

Честито! За пореден път доказахте, че солистите на Балет „Калина“ са част от танцовия елит, казват от НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица.


Ключови думи
Балет Калина Купа Българска роза
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати