Вторник, 22 Мар 2022
            
Горна Оряховица Други

Балет „Калина“ спечели Специална награда за творческо развитие от танцовата спартакиада „Търновска царица“

  20.12.2021 13:24
Балет „Калина“ спечели Специална награда за творческо развитие от танцовата спартакиада „Търновска царица“

Специална награда за творческо развитие бе присъдена за талантливите деца на Балет „Калина“ при НЧ“Напредък –1869“ в Горна Оряховица на Балканската танцова спартакиада за купа „Търновска царица“. Децата спечелиха 7 златни и 4 сребърни медали, както и още награди и купи на международния конкурс, проведен присъствено на 11 и 12 декември във Велико Търново. „Търновска царица“ 2021 г. е под патронажа на кмета на Община Велико Търново, главни организатори са Българската федерация по спортни танцови дисциплини и домакините СК „ЗОКИ“.

Историческата столица Велико Търново посрещна 670 участника от цялата страна, като за два дни се изпълниха 473 танца от 35 школи. Талантливите деца на Балет „Калина“ Вивиан Бонева, Йоана Василева, Дария Стайкова, Каролина Боева, Даяна Миладинова, Габриела Мерджанова, Кристина Георгиева, Росиана Токмакчиева, Рая Панова, Мариела Йорданова, Стилияна Раева, Александрия Минчева и Даная Мустафова направиха много силно състезание и впечатлиха журито и публиката със своите изпълнения.

Тринадесетте момичета се представиха с 18 съвсем нови хореографии (14 солови изпълнения, два дуета и две малки групи в различна възраст), с които спечелиха 7 първи, 4 втори места, 7 четвърти и пети места и много предметни награди.

Класиране:

1 място: open/show dance – соло деца: Вивиан Бонева с танца “Fu hao“

1 място: open/show dance – соло мини: Каролина Боева с танца “Katara“

1 място: jazz – соло мини: Дария Стайкова с танца “Lady Bam – Bam“

1 място: etno– малка група мини: Йоана Василев,Каролина Боева, Дария Стайкова и Даяна Миладинова с танца “Fuego“

1 място: modern – duo – kids: Йоана Василева и Каролина Боева с танца “Luminos”

1 място: – lyrical – solо– mini: Йоана Василева с танца “Timeless“

1 място: open/show dance – соло senior: Росиана Токмакчиева с танца “Bulgarian spirit“

Специални благодарности към Вяра Йорданова, художествен ръководител в клас народно пеене при читалището, за прекрасните стихове в нейно изпълнение, които Денислав Иванов вплете в музика и танц. Комбинацията от българска поезия, прекрасна хореография и изпълнение накара публиката да затаи дъх, а журито да даде най-висока оценка, разказват от балета и продължават да изреждат постиженията:

2 място: etno– solo– kids: Вивиан Бонева с танца “Burning flame“

2 място: open/show dance mini – дует Дария Стайкова и Даяна Миладинова с танца “Spring“

2 място: acrо– solo– senior: Кристина Георгиева с танца: „Agony“

2 място: etno– solo– senior: Росиана Токмакчиева с танца “The secret in her eyes“

Габриела Мерджанова се класира на четвърто и пето място при изключително тежка конкуренция в нейната категория. Тя се заяви като състезател от висок ранг и тепърва й предстои да се изкачва на почетната стълбичка. Криси, Роси и Рая също имат подобно класиране в някои от танците си в техните категории, но с малка разлика от почетната стълбичка. За екипа на Балет “Калина“ са важни точките, които ни дава журито, за да си направим равносметка за работата ни занапред, казват от „Калина“.

За първи път в малка група стил modern junior петте момичета на Балет „Калина“ Габриела, Александрия, Стилияна, Даная и Мариела представиха танца “Sins“, който ги класира на четвърто място, но със заявка за призови места.

Главният художествен ръководител на Балет “Калина“ Калинка Генова, помощник- ръководителят Виолета Тошева и хореографът на солистите Денислав Иванов са изключително щастливи от успехите, които постигат децата, благодарение на прекрасната екипна работа и всекидневния труд, полаган в залата.

Децата на Балет “Калина“ показват висока класа в изпълненията си и по този начин издигат престижа на НЧ “Напредък 1869“, където тренират, споделят и от Читалището.  

Радостното е, че в началото на годината ще се смени балатума в балетната зала и нашите деца ще могат да тренират на професионална подова настилка, допълват от там.

Огромни благодарности към екипа на НЧ “Напредък 1869“ за подкрепата и съдействието  изказа Калинка Генова – създател и ръководител на балета.

Завърши една трудна, но много успешна година за Балет “Калина“, с малко конкурси и много първи награди. Равносметката ни е,че се движим в правилната посока и трябва смело да продължаваме напред. Пожелаваме си през 2022 г. да имаме възможност да работим в пълен състав с всички възрастови групи и да участваме в повече състезания на живо, чертаят плановете си от „Калина“.

 


Ключови думи
Балет Калина Търновска царица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати