Вторник, 17 Май 2022
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Кандидати на „Българските патриоти“ се преклониха пред паметта на загиналите за свободата на Македония

  21.06.2021 16:47
Кандидати на „Българските патриоти“ се преклониха пред паметта на загиналите за свободата на Македония

Кандидати за народни представители от коалиция  „Българските патриоти“ в IV Великотърновски МИР почетоха паметта на загиналите за свободата на Македония с панихида, отслужена в храма „Свети Николай“ от свещеноиконом Славчо Иванов.
„Свети Дух е един от големите християнски празници. Преди век ВМРО и организациите на македонските българи в България и по света избират този християнски празник, за да почетат паметта на десетките хиляди българи, загинали в националноосвободителните борби в Македония в края на XIX и началото на XX век срещу турското робство и срещу режима на Кралска Югославия и Кралска Гърция. Тази традиция беше възобновена в последните години от ВМРО и докато почитаме този ден и паметта на тези българи, българската кауза в Македония няма да бъде загубена“, каза доц. Милен Михов, водач на листата.
В църквата „Св. Николай“ се пазят урни с пръст от 4-те краища на България – Добруджа, Мизия, Тракия и Македония.
„Тя беше донесена тук по повод годишнината от Търновската конституция от народните представители на ВМРО от тези краища и се пази и се изнася при отбелязване на паметта на българите, дали живота си за родината“, допълни водачът на листата с №16.
По-късно бе поднесен и венец на паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов на едноименната улица във Велико Търново. През 1903 година подпoручик Панайотов напуска своята военна служба и участва в Илинденско-Преображенското въстание, където отдава своя живот за свободата на българите в Македония.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Българските патриоти доц. Милен Михов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати