Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Политика

В БСП започнаха номинациите за народни представители, Явор Божанков е фаворит на горнооряховските социалисти

  12.01.2021 14:44
В БСП започнаха номинациите за народни представители, Явор Божанков е фаворит на горнооряховските социалисти

БСП по традиция първи влизат в предизборна кампания с вече структурирани областни и общински предизборни щабове. Областният щаб на БСП се води от бившата народна представителка Марияна Бояджиева. Зам. председатели са Огнян Стоянов от Горна Оряховица, кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров и Анелия Димитрова от Община Свищов.

Общинският лидер Огнян Стоянов е председател на Предизборния щаб в Горна Оряховица. зам. председатели са Павлинка Николова, която ще отговаря за връзките с основните партийни организации и Габриела Шилкова, която координира кампанията сред младите хора. В щаба са още действащият народен представител Явор Божанков, Кристина Върбанова – отговаряща за медийната политика, Георги Рачев – отговорник за предизборните събития, Михаил Ченков – връзки с бизнеса и Антон Гасеров – отговарящ за кампанията в Долна Оряховица.

Социалистите ще имат готови листи още до средата на февруари, ако всички върви по утвърдените графици. Вече започнаха събранията в първичните партийни организации, които трябва да номинират кандидати за народни представители. За първи път те са неприсъствени, а партията е разработила система, която да отчете гласа на социалистите без да ги събира на едно място.

От 11 до 21 януари трябва да се проведат неприсъствените събрания на около 30 клуба в Горнооряховска община. Партийните членове ще получат документите, разглеждани от дневния ред – отчет за 2020, план за 2021 и специален формуляр за гласуване, в който отразяват позицията си – да, против, въздържал се. Всяко отбелязване се удостоверява с подпис. Последна точка от дневния ред е номинация за народен представител, който всеки попълва собственоръчно. Мненията на партийните членове ще се обобщят след 21 януари и ще се предложат на Общинската партийна конференция, която също ще е неприсъствена и ще се гласува с подпис. Тя ще продължи от 27 до 31 януари, през което време всеки делегат ще получи документите, за които трябва да гласува и да ги утвърди или отхвърли с подписа си. В дневния ред на общинската конференция е включен анализ на актуалната обстановка, отчет на председателя, отчет на народните представители, предизборна платформа и номинации за новия Парламент.

Очаква се до 3-5 февруари да бъдат определени водачите на листите, което става от националното ръководство, а седмица след това да се проведат и областните конференции, които да наредят останалите кандидати. Така до средата на февруари листите на БСП ще са готови почти на 100%.

Горнооряховската организация отново ще заложи на стратегията, която даде резултат през 2017 г., и ще концентрира гласовете си за един свой представител. Нашият кандидат е Явор Божанков. Той получава много висока оценка за работата си в Народното събрание през тези 4 години. Нещо повече, мисля, че от 30 години насам област Велико Търново не е имала толкова деен и ефективен народен представител. Вероятно ще има и други номинирани, но се надявам, че повечето социалисти в Горна Оряховица си дават сметка, че е по-добре да заложим на един добър кандидат и да не разпиляваме сили за повече. Тази политика ни донесе успех преди 4 години, коментира общинският председател на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов. Той не изключва възможността организацията да подаде и други номинации, но едва след като листата е подредена и основният кандидат на горнооряховчани заеме избираемо място.

Надявам се изборите да са в края на април или началото на май. Няма смисъл да експериментираме готовността на партиите с ранна дата като 28 март. Нито има време за кампания, нито има време за подготовка на самия избор в екстремалната обстановка на коронакризата. Единствените, които имат полза от ранна дата, са управляващите, защото те са сигурни в административния вот. Опозицията има нужда от повече време, за да представи своите програми и кандидати. Въпреки това ние вече работим, за да сме готови на всякакви изненади, коментира Огнян Стоянов.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
БСП Огнян Стоянов Явор Божанков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати