Събота, 03 Апр 2021
            
Велико Търново Общество

СУ „Вела Благоева“ организира ученически философско-исторически конкурс

  03.01.2021 10:08
СУ „Вела Благоева“ организира ученически философско-исторически конкурс

Великотърновското Средно училище „Вела Благоева“ организира Трети национален  ученически философско-исторически конкурс, който има за цел учениците да изразят мисли и позиции по различните исторически, човешки, житейски и философски проблеми, да развият своето мислене, да опознаят себе си и историята, да изразят активна гражданска позиция. Определената тема за 2021 година е „Македония и България – близките далечни".
Конкурсът се провежда под патронажа на българския депутат в Европейския парламент Илхан Кючюк - постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония. В комисията, която ще оценява авторските текстове, са преподавателите във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Радослав Радев, проф. д-р Петко Петков, проф. д-р Вихрен Бузов и гл. ас д-р Деница Узунова, д-р Катерина Данаилова – учител в СУ „Вела Благоева“, Ердинч Илхан – учител в СУ „ Вела Благоева“ и хоноруван преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Рисунките и презентациите ще бъдат оценени и класирани от педагогически специалисти от СУ „Вела Благоева``. В тази категория могат да участват ученици от I до VI клас. Рисунките ще бъдат оценявани по това в каква степен отговарят на темата на конкурса и креативност и оригиналност на идеята. Рисунките не трябва да са формат А4 или А3.
Подадените за участие в конкурса презентации също следва да отговарят на темата на конкурса. Комисията ще преценява още доколко ефективно са използвани технологичните възможности и доколко съдържанието е прецизно и научно вярно. Презентацията трябва съдържа от 10 до 15 слайда.
Втора възрастова група е за учениците от VII до X клас. Есетата им трябва ясно да открояват темата, да са с убедителна подкрепа на тезата с факти и аргументи; наличие на собствени аргументирани разсъждения, подкрепящи тезата; оригинално изразена лична позиция; очертани елементи на структурата; интерпретация на темата в исторически или философски контекст. Текстовете трябва да бъдат автентични и непубликувани до сега, да присъстват оригинални разсъждения и изводи по темата за Македония, България, Европа, нациите, национализмите, идеологиите и др. На същите изисквания трябва да отговарят и есетата на участниците в III възрастова група - ученици от XI до XII клас.
Оценките на участниците от трета възрастова група могат да бъдат използвани при кандидатстване в специалностите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, вместо оценката от ДЗИ по Български език и литература, като при балообразуването  се взема по-високата. Предложените есета ще бъдат оценявани от компетентни комисии с участието на университетски преподаватели и учители. Проверката е анонимна, като след оценяване се разкрива информацията за авторите.
Предварителната регистрация на учениците и техните ръководители се извършва до 11.04.2021 г. на следния линк:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeaMVNmlizts_rfd6vJFHUm8U1PSxOQGB2nD2zZiK_r1_g_nQ/viewform
Разработките да бъдат изпращани на e-mail: [email protected] под формата на прикачен файл в срок до 18.04.2021 година
Резултатите ще бъдат обявени до 30.04.2021 година
Във всяка от трите възрастови групи се присъждат първа, втора и трета награда. По преценка на комисията, може да бъде присъдена и една поощрителна награда.
Заелите първите места в трите възрастови групи ще бъдат наградени с гостуване в Европейския парламенти и предметна награда. Заелите второ и трето място ще получат предметни награди. Всички участници ще получат грамоти.

Още по темата - на https://velavt.net/1006?fbclid=IwAR2JQtfyY6dDE0fEErKCiY7ud2qyh_5TcHywlCThim0UndfMNbvWfSF0bHc


Ключови думи
СУ Вела Благоева ученически конкурс
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати