Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Бойко Борисов: Вирусът е омаломощен, но не сме казвали чао

  19.06.2020 14:08
Бойко Борисов: Вирусът е омаломощен, но не сме казвали чао

Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл. Не сме ви подвели. Не сме казвали корона, чао. Не считам, че трябва да се паникьосваме.
Така преди минути на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов коментира рекордния брой новорегистрирани случаи на коронавирус в България. Припомняме, че за миналото денонощие Националната информационна система отчете 132 нови положителни проби от 2 104 направени и шестима починали с COVID-19.
По думите на Борисов място за паника няма, защото в момента страната е много по-добре подготвена за борбата с коронавируса, отколкото в началото на пандемията.
Оздравелите са се увеличи многократно, имаме медикаменти, тестове, лични предпазни средства за хората на първа линия. Не бих призовал към по-строги мерки, а обратното – към по-дисциплинирани. Дистанция в заведенията, сервитьорът да е с маска, при възможност да се избягват събирания, даде примери Борисов.
Ако почнем да затягаме мерките, ще внесем паника и по-голям риск за целия ни стопански живот. Всичките 6 починали (с коронавирус през изминалото денонощие – б. а.) са с тежки съпътстващи заболявания. Да, може би са щели да живеят малко по-дълго, но това са много тежко болни хора, уточни министър-председателят.  
Според него е по-добре сега да има повече прекарали вируса, отколкото октомври-ноември. Самодисциплината е много важна, актецтира Борисов, и отново припомни правилото на трите Д – дистанция, дезинфекция, дисциплина.
Мерките ни са били правилни, е изводът, който Борисов вади. По думите му вирусът е омаломощен.
Това означава, че веролентността му – способността му да предизвиква заболяване, е намаляла, обясни шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Тежестта на заболяванията, които предизвиква, е с по-малка разрушителна способност за организма. За да оцелее сам по себе си, вирусът трябва да се приспособи към нас, гостоприемниците. Т. е. да не ни убива, за да може и той да съществува, допълни професорът.
Когато дойде ваксината, вече ще сме по-спокойни, коментира Борисов, и не отрече, че очаква дълбока рецесия.  Икономиките не могат да тръгнат, не можем да се върнем към нормалния живот още. Но щяхме да поболеем населението, ако бяхме продължили със строгите мерки, допълни той.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще предложи начинът, по който се финансират в момента лечебните заведия, да продължи поне до края на септември. Мотивите – приемът в болници не се е нормализирал, а и по принципъ през летния сезон те са по-малко натоварени, т. е. не могат да осигуряват приходите си.
Така ще съхраним лечебните заведения и ще ги подготвим за, не дай, Боже втора вълна през есента или ранната зима, е анализът на министъра и екипа му.
Готови сме да увеличим двойно леглата при нужда, информира още Ананиев. По думите му към днешна дата у нас са заети 18% от интензивните легла и около 35% от тези, предвидени за респираторни заболявания.


Ключови думи
Бойко Борисов коронавирус
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати