Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

Няма да налагат нови ограничения в областта заради коронавируса, засиленият контрол остава

  21.02.2022 17:02
Няма да налагат нови ограничения в областта заради коронавируса, засиленият контрол остава

В област Велико Търново няма да се налагат нови ограничения, остава засиленият контрол по спазване на противоепидемичните мерки за борба с COVID-19. Това стана ясно по време на онлайн заседание на работната група на Областния щаб за борба с коронавируса, председателствано от областния управител Людмила Илиева. В заседанието участваха директорът на РЗИ д-р Евгения Недева, старши комисар Димитър Машов, директор на ОДМВР, началникът на РУО Розалия Личева, д-р Станимир Спасов, директор на Областната инспекция по безопасност на храните и инж. Невена Стефанов, директор на Инспекцията по труда.

Великотърновска област вече е в етап 2 от Националния оперативен план за справяне с пандемията, а заболеваемостта е спаднала с 10% спрямо предходната седмица. Прогнозата за следващите пет дни е да останем на този етап, обяви д-р Недева. По думите й временните мерки са дали резултат по отношение на нивата сред учениците, тъй като нивото на заразените от 10% вече е спаднало на малко над 4%. Към момента карантинираните в областта паралелки са 6 - 4 в начален и 2 в прогимназиален етап от общо 5 училища. Става дума за ПМГ, ОУ „В. Благоева“, ОУ „П. Р. Славейков“, СУ „Вл. Комаров“ във Велико Търново и СУ „Цветан Радославов“ в Свищов. 4 от класовете на СУ „Иван Момчилов“ в гр. Елена все още са на неприсъствен режим на обучение.

На въпрос на областния управител Людмила Илиева за болничната заетост стана ясно, че хоспитализираните лица се увеличават. Към момента в болница се лекуват 217 пациенти спрямо 199 за миналата седмица. Тревожно е, че заразата се покачва и сред възрастовата група над 65 години. От 302 ковид-легла в областта 284 са за неусложнени случаи, а 18 са интензивни. Към момента 223 жители на областта са настанени за лечение в здравните заведения на областта или с 18 повече спрямо миналата седмица. 10 от тях са на интензивно лечение. С една повече са и хоспитализациите на деца – две от тях са в общинската болница в Свищов, а едно – в МОБАЛ в старата столица.

Намаляват желаещите да се ваксинират. 53 286 граждани от областта над 12-годишна възраст са със завършен имунизационен цикъл, което е около 25%.  С бустерна доза за 19 460 лица. Децата до 12 годишна възраст с поставена ваксина остават 73.

За изминалия период са направени общо 114 проверки по спазване на противоепидемичните мерки. Издадени са 20 предписания, протоколи и разпореждания, обобщи и старши комисар Димитър Машов.

В заключение областният управител Людмила Илиева обобщи, че трябва да се наблегне на контрола по спазване на мерките. Тя насрочи следващото заседание на работната група за идния понеделник.


Ключови думи
коронавирус
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати