Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

С 30% е намаляла заболяемостта от коронавирус в областта

  07.03.2022 17:39
С 30% е намаляла заболяемостта от коронавирус в областта

Осем от 130-те бежанци от Украйна, които от миналата седмица са настанени в община Свищов, са били положителни на COVID-19. Това е показала проверка с бързи антигенни тестове, стана ясно на заседание на Областния щаб за борба с коронавируса. Хората са изолирани в стаите за настаняване, а всички граждани от Украйна, която е в тъмночервената зона, влизат в страната ни или с бързи тестове, или с документ за ваксинация и преболедуване. Ако не притежават нито един от тези сертификати, хората подлежат на карантина. Налице е заповед на министъра на здравеопазване за влизане в България на украински граждани. Статутът им е като при влизане в страната на български граждани, уточни директорът на РЗИ д-р Евгения Недева на Областен щаб за борба с коронавируса.

Заседанието бе председателствано от областния управител Людмила Илиева и в него участваха инж. Розалия Личева – началник на РУО и д-р Станимир Спасов – директор на ОД на БАБХ.

Към момента област Велико Търново се намира в Етап 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, като същата е и прогнозата за следващите дни. Заболеваемостта спрямо предходната седмица е намаляла с около 30%. Заради положителни проби на ученици в областта под карантина са 14 паралелки, ок които 6 са в начален етап на обучение.

По отношение осигуреността с легла за лечение на COVID-19 в област Велико Търново са разкрити 269 легла, от които 251 за лица с неусложнено състояние и 18 за интензивно лечение. Намален е броят на леглата за лечение с коронавирус в МБАЛ-Горна Оряховица и МБАЛ-Свищов, предстои заповед за намаляване и в МОБАЛ. Към момента са хоспитализирани 114 лица в област Велико Търново, от които 8 са на интензивно лечение. Хоспитализирани са 11 деца, от които 8 са до тригодишна възраст.

По данни на Единния информационен портал – COVID-19 към 00:00 ч. на 07.03.2022 г. в област Велико Търново са поставени общо 114 280 дози ваксини (с натрупване) – през последното денонощие няма поставени дози. Със завършен имунизационен цикъл са общо 53 585 лица (с натрупване). С поставена бустерна доза (реваксинация) са 20 022 лица от областта (с натрупване).

В област Велико Търново продължават ваксинациите срещу COVID-19 в разкритите временни имунизационни кабинети в лечебни заведения и в РЗИ – Велико Търново, в практиките на общопрактикуващите лекари и др.

По отношение на осъществения контрол, РЗИ – Велико Търново са извършили през последната седмица 70 самостоятелни проверки в търговски обекти, лечебни заведения и други. Не са констатирани нарушения.

Във връзка с намалението на броя регистрирани болни с коронавирус директора на РЗИ Велико Търново ще предложи за съгласуване с държавния здравен инспектор заповед за възстановяване на плановия прием в лечебните заведения на територията на област Велико Търново.

Д-р Станимир Спасов информира, че ОДБХ Велико Търново продължава да извършва самостоятелни и съвместни проверки. Няма констатирани нарушения.

Инж. Розалия Личева уточни, че от РУО Велико Търново следят заболяемост и уведомяват училищата по общини. Ако в Полски Тръмбеш се запази равнището, всички ученици ще учат без тестване за наличие на коронавирус.


Ключови думи
коронавирус
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати