Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Само ОУ „Иван Вазов” прави пълен прием на първокласници след първо класиране в Горна Оряховица

  03.06.2020 10:32
Само ОУ „Иван Вазов” прави пълен прием на първокласници след първо класиране в Горна Оряховица

207 деца са кандидатствали за 264 места в първи клас чрез електронната система за прием на Община Горна Оряховица. Чрез системата се кандидатства за училищата в града, училищата в останалите населени места на общината записват първокласниците по стандартния начин.

Пет училища в Горна Оряховица се конкурират за все по-намаляващите деца. Предварително заявените паралелки се нуждаят от 264 деца, които явно липсват в града. Заявките се правят на база 22 деца, колкото е максимума за паралеките в 1 клас. Минимума е 16 ученика, което означава, че няма вероятно няма да има паднали паралелки, но може да има маломерни.

Най-желаното училище от родителите на първокласниците тази година е ОУ „Иван Вазов”. Училището е заявило три паралелки с 66 места. За Първо основно са подадени 73 заявления, така че приемът е пълен още на първо класиране.

СУ „Георги Измирлиев” има 63 класирани след първия тур на кандидатстване. Обявените места са 88 в четири паралелки, остават свободни 25 места.

ОУ „Св. св. Кирил и Методий” също си е вързало заявения прием. Има вече 35 класирани деца, така че двете паралелки, които са заявени са сигурни. Остават още 9 свободни места до максималната запълненост на класовете.

За ОУ „Св. Паисий Хилендарски” на Гарата са кандидатствали 15 деца. Училището е обявило план от една паралелка, така че не би трябвало да има проблем да си я направи без да е маломерна.

СУ „Вичо Грънчаров” има обявен прием за две паралелки или 44 деца, но засега има само 21 кандидати. Трябват поне още няколко хлапета, за да се направят две маломерни паралелки.

Все пак до началото на учебната година има достатъчно време, за да се съберат достатъчно деца. Миналата година след първото класиране се появиха над 20 първокласници, които не бяха се включили от начало в системата.

Резултатите от първото класиране са обявени на 2 юни и от 4 юни започва записването. Крайният срок е 12 юни. Незаетите места се обявяват на 16 юни, а на следващия ден системата отваря за второ класиране. То трябва да приключи заедно със записването до 3 юли. След това вече училищата могат да записват първокласници и по обикновения ред без класиране.


Ключови думи
първокласници
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати