Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Под натиска на родители: Общината увеличи паралелките за първокласници в ОУ „Дим. Благоев”

  20.06.2019 12:46
Под натиска на родители: Общината увеличи паралелките за първокласници в ОУ „Дим. Благоев”

Три вместо две паралелки първокласници ще се обучават в ОУ „Димитър Благоев” – Велико Търново през учебната 2019/2020 г. Положителното становище и решение на Общината, която е в правомощията си да го направи, вече е факт от 14 юни. Желанията на родителите са удовлетворени, решението е в интерес единствено на децата, които кандидатстват, заяви Пенка Игнатова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”. Засега, в новосформираната паралелка в момента децата са 15, т.е. трябва поне още две деца да се запишат, за да не е маломерна, но тя е убедена, че до 15-ти септември това ще се случи.

 Социалните мрежи се изпълниха с коментари на недоволни родители, чиито първокласници останаха отначало вън от ОУ „Димитър Благоев”. То е предпочитано не само заради близостта до дома или работата, но и защото е с репутация на училище, което дава добра и стабилна подготовка на децата. С този хепиенд, под натиска на общността,  напрежението се потуши и родителите спокойно ще могат до подготвят децата си училище.

 Според г-жа Игнатова ситуацията се създаде заради смяната на настоящия адрес на родителите, както и притока на млади хора с деца, които искат да се заселят във Велико Търново. Братчета и сестричета на 12-годишни деца, които учат в дадено училище директно влизат в първа група с 60 точки и всички тези обстоятелства са нарушили ритъма на работата не само в това училище.

Първоначалният и утвърден прием беше две паралелки и директорката е спазвала стриктно закона, коментира казуса и началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева.

 Новосформираната паралелка в ОУ „Димитър Благоев” е в повече за училището и е прецедент. Догодина приемът за първи клас отново ще е за две паралелки, защото няма достатъчно свободни класни стаи за по три. За късмет на децата, сега има възможност извънредната паралелка да се поеме. Когато тези първокласници завършат 4-ти клас, едва тогава директорката на училището ще има възможност да направи училищен прием за първокласници от по три паралелки.

По данни на ГРАО бъдещите първокласници в община Велико Търново, те. децата завършили 4-та група в детските градини и полудневната подготвителна група в училищата, са 673. В този брой не влизат децата, които идват от други общини, а те стават все повече, защото градът е привлекателен. Вчера г-жа Игнатова е удовлетворила молба на майка, завърнала се от Холандия с детето си, също за първи клас. Процентът на заселващите се в община Велико Търново от други общини или от чужбина вече е скочил от 3 на 5, уточни още Пенка Игнатова.

Записването на първокласниците стартира на 3 юни, от 18-ти юни тече трето класиране. Точният брой на първокласниците в община Велико Търново ще научим наесен.

Ана Райковска

  

 


Ключови думи
първокласници ОУ "Димитър Благоев"
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати