Петък, 19 Мар 2021
            
Други

С 10% намаляват първокласниците в Горна Оряховица тази година

  15.09.2019 17:07
С 10% намаляват първокласниците в Горна Оряховица тази година

293 първокласници очакват горнооряховските училища на 16 септември 2019 г., когато тържествено ще бъде открита новата учебна година. Те ще бъдат посрещнати подобаващо, със сигурност, но празникът се помрачава от факта, че и тази година притокът към училищата намалява. На практика първолаците са вече с над 10% по-малко от миналата година, когато 328 деца са преминали под цветните гирлянди, за да седнат на първия си учебен чин. И още по-обезпокоителен е фактът, че тенденцията е трайна и догодина ще има още по-малко деца с оглед на раждаемостта през последните години.

За тези вече по-малко от 300 деца на година чакат 9 основни, 2 средни и 5 професионални гимназии. И това са само училищата в Горна Оряховица, които страдат от сериозна конкуренция на гимназиите във Велико Търново. Преди това обаче 11 детски градини – 7 в общинския център, 4 в селищата и още 4 филиала, също разчитат на все по-намаляващото потомство на горнооряховчани.

Добрата новина преди първия учебен ден е, че две от горнооряховските училища – СУ „Георги Измирлиев” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Долна Оряховица са включени в списъка на иновативните училища. Другата добра новина е, че всички училища предлагат достатъчно добри условия за своите възпитаници, за качеството на образованието може да се спори с оглед на резултатите от външни оценявания и матури.

На този етап има две средищни училища – Върбица и Поликраище, за които е осигурен транспорт и са създадени условия за целодневно обучение. Детската градина в Поликраище вече не е средищна, тъй като са необходими поне 4 деца, които да пътуват, а те вече са само три.

Децата намаляват обаче не само в селищата, но и в общинския център. Първокласниците в Горна Оряховица се очакват да са 235, което е с 30 по-малко от миналата година. Най-много са децата за първи клас в СУ „Георги Измирлиев” – 85, а в Писарево са всичко на всичко 3.

В три училища още в първи клас децата ще учат в слети паралелки – Писарево, Драганово и Поликраище, което още отсега поставя под въпрос как ще се справят първолаците, особено тези от малцинствен произход.

Общо в общинските общообразователни училища се очакват 2692 ученици. Заедно с учениците на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”, която вече е общинска, учениците стават 2889 – с 67 по-малко от миналата година.

В държавните професионални гимназии се обучават 1040 младежи, като 196 от тях са приети в последната кампания след 7 клас. Най-много са приетите в ПГЕЕ „Ломоносов” – 77, а най-малко в ПТГ „Васил Левски” – 12.

27 са маломерните паралелки в общината, а 10 са слетите. 9 от слетите паралелки си остават маломерни и след сливането.

В пет от общинските училища учениците са под 80 – в Първомайци са 69, в Драганово – 68, Върбица – 49, Поликраище – 35 и Писарево – 25. Това означава, че те трябва да бъдат дофинансирани от общинския бюджет. За календарната 2019 г. дофинансирането възлиза на 94 492 лв, което е с 33 хиляди лева повече от предходната.

Общият брой на децата в детските градини е 1172 при 1161 за началото на предходната учебна година. Посочените цифри обаче са към 1 юли и подлежат на промяна.

Данните и за училищата са към края на август, така че и там може да има малки промени. Които обаче едва ли ще променят съществено тревожните тенденции в демографската ситуация.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
първокласници тази година Горна Оряховица по-малко
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати