Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

СУ „Георги Измирлиев” е най-желаното училище от първокласниците в Горна Оряховица тази година

  25.06.2021 11:13
СУ „Георги Измирлиев” е най-желаното училище от първокласниците в Горна Оряховица тази година

СУ „Георги Измирлиев” е най-желаното училище за първокласниците тази година. То е и единственото, което успя да направи пълен прием още на първото класиране и дори върна дузина кандидати. Гимназията беше заявила 4 паралелки за първи клас, което означава максимум 88 ученици, а кандидатите бяха над 100, сред които и 6 двойки близнаци.

250 деца са кандидатствали за 1 клас в петте горнооряховски училища. Кандидатстването за градските училища става отново по електронен път чрез единна система. Общо обявените места са 264. Четири паралелки е заявило СУ „Георги Измирлиев”, 3 – ОУ „Иван Вазов”, по две СУ „Вичо Грънчаров” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и една ОУ „Св. Паисий Хилендарски”.

След второто класиране няма свободни места и в ОУ „Иван Вазов”. В училището на Гарата са само 2, там 20 деца са записани още след първото класиране.

В СУ „Вичо Грънчаров” има 10 свободни места, а в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – 13.

Резултатите от второто класиране бяха обявени на 23 юни и до 30 юни продължава записването. На 2 юли ще бъдат обявени свободните места и започва третият етап, при който директорите директно могат да записват ученици до запълване на свободните места.

Електронното кандидатстване е задължително за населени места, където има повече от едно училище. Така че в останалите селища на общината приемът на първокласници става чрез директно записване в училищата. Каква е ситуацията със селските училища ще се знае през септември, когато в ОбС се приема училищната мрежа.

2014 г., който набор тръгва сега в 1 клас, е може би най-добрата като раждаемост за последните 10 години. Тогава в общината са родени 345 деца, от които 243 в Горна Оряховица. Следващият набор – родени 2015 г. е малко по-малък – 324 деца в общината. От там насетне обаче следва рязък спад, като направо катастрофална е 2017 г., когато в цялата община са родени само 210 деца, от които 146 в общинския център. Което ще рече, че само след 3 години на градските училища няма да им достигат 120 деца, което си е повече от 5 паралелки.

 


Ключови думи
първокласници прием СУ "Георги Измирлиев"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати