Събота, 13 Мар 2021
            
Други

Инфраструктура, образование, култура са приоритетите на Бюджет 2020 на Велико Търново

  11.02.2020 22:24
Инфраструктура, образование, култура са приоритетите на Бюджет 2020 на Велико Търново

Като „Бюджет на развитието” определи кметът Даниел Панов Бюджет 2020 на Велико Търново, който бе гласуван на извънредна сесия от Общинския съвет. Той представи макрорамката и очерта главните приоритети - обновяване и развитие на публичната инфраструктура и по-добра свързаност на гражданите, повече инвестиции в кварталите и населените места, атрактивна образователна среда, грижа за хората, култура и утвърждаване на старата столица като център на целогодишен туризъм и др.

96,6 млн. лева е бюджетът за настоящата година, който е с около 5 % по-голям спрямо миналогодишния. В него са заложени 55,8 млн. лева от държавата и 40,8 млн. лв. местни приходи. В бюджета са увеличени показателите на всички функции. Планирани са постъпления от местни приходи (данъчни и неданъчни) в размер на 29,3 млн. лева, с 6 % повече от миналата година, което според кмета показва финансова стабилност и по-добра събираемост. Инвестиционната програма е в размер на 36,6 млн. лева. 80 % от нея е за инфраструктурни проекти.  

Предвидените разходи за реконструкция н улична мрежа, ВиК, улично осветление, озеленяване, чистота и благоустройство са в размер на 17,6 млн. лева, от които за капиталови разходи – 2,3 млн. лева. За инфраструктурата ще бъдат инвестирани и средствата от държавната субсидия за капиталови разходи, която надхвърля 1,9 млн. лв.  

Сред приоритетните дейности са основен ремонт и изграждане на подземна и надземна инфраструктура, обновяване на градската среда в кварталите и населените места в общината. Обектите, които ще се реализират тази година са с финансиране в размер на 15,1 млн. лева. Сред тях са квартал Варуша, за него има подписан анекс с МРРБ за 500 000 лв. и се подготвя друг за 200 000 лв. В квартал Картала ще се ремонтират улиците „Стоян Михайловски”, „Васил Априлов”, „Камен Зидаров”, „Петко Тодоров”, „Ал. Бурмов”. Общата инвестиция е над 1 млн. лева. В момента се изготвят проекти след като минаха отчуждителните процедури.

В кв. „Зона Б” улиците са „Драган Цончев”, проектиране на ул. „Димитър Рашев”, като общите инвестиции са над 1,8 млн. лева. Обекти, заложени през годината са и улици в кварталите  „Света гора” и „Асенов”, двата нови моста на р. Янтра, източен вход на Велико Търново и обиколен път над крепостната стена на крепостта Царевец заедно с ул. „Опълченска”, както и северен вход на града. Това са 12,6 км пътна мрежа за над 7,5 млн. лева. За бул. „България” са предвидени над 2 млн. лева без ДДС, ще се правят кръстовищата на „Беляковско шосе” и кръстовището под Летния театър. Двата буферни паргинга в Сержантското училище и в м. Френкхисар са обща стойност 1,1 млн. лева. Ще се изгражда пешеходен надлез на ул. „Магистрална”, а в кв. „Колю Фичето” се продължава с цялостното проектиране и планиране на междублоковите пространства. Ще се проектират и улици в кв. „Бузлуджа” – „Иван Хаджидимитров”, „Народни будители”, „Димитър Благоев” и „Борис Богданов”.

Обекти, които са в процес на договаряне и осигуряване на финансиране са в размер на 21, 2 млн. лева. Очаква се финансиране за подмяната на поне още 8 км водопроводна и канализационна мрежа. В инвестиционната програма е заложено закупуването на 3 електрически автобуса.

По програма „Местни инициативи” на населените места са отпуснати 500 000 лв. и още 200 000 лв. за инфраструктурни ремонти: улици, тротоари, площади.

Над 8 млн. лева са разходите за чистота. Опазването на околната среда също е основен приоритет. Тази година започва първата фаза от проекти за подмяна на 548 стари печки на твърдо гориво за домакинствата. Ще се започне от кв. Варуша и Стария град. Целият проект, който ще се реализира до 2024 г. е на стойност 1,9 млн. евро. Новите отоплителни уреди ще са безплатни за хората.

По втория приоритет за изграждане на атрактивна образователна среда, общата субсидия за делегираните от държавата дейности за образование е в размер на 32,2 млн. лв. Увеличението на парите за образование за 2020 г. спрямо предходната е 4,5 млн. лева. Няколко акцента: завършване на основния ремонт на СУ „Ем. Станев”, основни ремонти на ОУ „П. Р. Славейков” и ОУ „Неофит Рилски” в Килифарево. Ремонти на детски градини в населените места, дострояването на ДГ „Шареният замък”, започване на строителство на II корпус на ДГ „Здравец”. Над 80 х. лв. са заделени за обновяване на детските площадки.

За издръжката на детските ясли са заделени над 1 млн. лв., осигурени от местни приходи. 73 000 лв. са за общинския фонд „Ин витро”, общо здравеопазването ще бъде финансирано с 4,7 млн. лева.

От 50 000 на 80 000 лв. се увеличават парите за култура – следващият приоритет. Всяка година във Велико Търново се провеждат над 500 културни събития, вкл. и големи международни фестивали. 2,6 млн. лева от бюджета са за Историческия музей, с 930 х. лв. ще разполага РБ „П. Р. Славейков”, над 250 х. лв. е бюджетът на ХГ „Борис Денев”, на която предстои основен ремонт, а на ИЗ „Рафаел Михайлов” са отпуснати 126 х. лева.

Над 535 000 лв. са предвидени за развитие на физическото възпитание и спорт – с 10 % повече.

18 европроекта ще бъдат изпълнявани през 2020 г., на обща стойност 48 млн. лв. Сред най-големите от тях са за интегриран градски транспорт за 11,1 млн. лева, изграждане на нов комплекс за социални услуги на хора с увреждания, обновяване на 12,6 км улици в североизточната част на Велико Търново. В процес на оценка са проектите на обща стойност над 7 млн. лева. Сред тях са инвестиции и намерения за превръщане на бившия Пионерски дом в съвременен младежки център. Ще се ремонтира сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание”, а Мултимедийния център ще бъде разширен с два етажа.

Ана Райковска  

 

 


Ключови думи
бюджет Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати