Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се включи във форум за обучението по китайски език в България

  20.01.2020 15:35
ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се включи във форум за обучението по китайски език в България

На 17.01.2020 г. по идея на завеждащия отдел „Образование“ при Посолство на Китайската народна република в Република България – г-н Мао Йенчън и с подкрепата на Посолството на КНР в България в лицето на Негово превъзходителство Дун Сяодзюн – Посланик на КНР в България, в София се проведе Кръгла маса, посветена на постиженията и предизвикателствата пред обучението по китайски език в България. Участие в Кръглата маса взеха учители, преподаватели, ръководители на учебни заведения и представители на общински ръководства от цялата страна, пряко ангажирани с обучението по китайски език.
Форумът даде възможност за обмен на идеи в областта на преподавателската работа и популяризирането на обучението по китайски език, възможност за споделяне на добрите практики и предизвикателствата пред организацията на учебно-преподавателската работа по езика на различните образователни етапи, формулиране на предложения и представяне на действащи решения за преодоляването на част от тези предизвикателства. Направен беше анализ на постигнатото в областта на китаистиката в България от 50-те години на ХХ в. насам. Маркирана беше и посоката за бъдещо развитие на преподаването на китайски език в страната.
Великотърновският университет беше представен от проф. Дун Юенсин – Директор на Институт „Конфуций“ при ВТУ, доц. д-р Полина Цончева – ръководител на катедра „Класически и източни езици и култури“ при Филологическия факултет на ВТУ и преподавател по китайски език и литература, ас. Теодора Йонкова – преподавател по китайски език и превод, Георги Златев – докторант и преподавател по китайски език и превод, китайски доброволци.
Проф. Дун и доц. Цончева бяха модератори на дискусионния панел Развитие на преподаването на китайски език в България – традиции и бъдещи перспективи, в рамките на който своите проблеми и предложения споделиха учители от начални, прогимназиални и гимназиални училища с изучаване на китайски език, идеи и препоръки отправиха видни общественици, посветили сериозна част от житейския си път на разширяване контактите и сътрудничеството между България и Китай и популяризиране на китайската история и култура.


Ключови думи
ВТУ китайски език
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати