Понеделник, 15 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Весела Лечева: Общините никога не са били по-зависими, обидно е да возиш на задната седалка председателя им

  12.10.2019 11:18
Весела Лечева: Общините никога не са били по-зависими, обидно е да возиш на задната седалка председателя им

„Днес, 12-ти октомври, Ден на общините, в който трябва да празнуваме, с тревога и загриженост отбелязваме този празник. Днес общините никога не са били по-зависими от централната власт. И вчера тази демонстрация го показа. Обидно е да возиш на задната седалка председателя на общините. Това показва една зависимост от централната влас, която е деструктивна по отношение на развитието на общините. Години наред говорим за децентрализация, защото по закон местното управление трябва да има средства за развитие. Нито едно предложение на председателя на общините, свързано с децентрализацията на общините и подобряване на надземната подземната инфраструктура“, това сподели кандидатът за кмет от коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21“ Весела Лечева. По думите й днес населените места са потънали в мизерия по отношение на инфраструктурата.
„Окаяно състояние на подземната инфраструктура, обществения транспорт. Под съмнително качество за вода и въздух. Нито един от проблемите на населените места в общината не е решен през последните два програмни периода. Качеството на инвестициите клони към нула. Днес се хвалим със санирани училища, но нито един голям инфраструктурен проблем не е решен. До момента Даниел Панов не е представил нито едно предложение за развитие на туризма, а тук основният поминък е това. Затова казваме, че вместо да празнуваме, днес е ден на траур за българската община. На мен ми беше обидно да видя председателя на общините, бившия кмет на старата столица да се вози на задната седалка и с нито едно предложение към премиера за тежките инфраструктурни проблеми, за да бъдат решени“, каза още Лечева. Тя припомни, че за миналата година община Варна е получила 140 милиона лв., а във Велико Търново нещата не стоят така.
„Велико Търново получава пари само по „Бедствия и аварии“, значи положението тук е бедствено и аварийно“, обясни Лечева. Тя представи и декларация във връзка с проблемите на общините и Велико Търново.
„Ден за траур, а не за честване на българската община. Ако не предприемем действия за решителна промяна и не докажем пригодността си за нормален, европейски, адекватен курс, съвсем скоро поводите за отбелязване на този ден далеч няма да водят до по-ведра равносметка“, се казва още в декларацията.
„Ние сме разтревожени от това, което се случва във Велико Търново, ниските доходи са показателен пример за безидейността на това управление. Говорим за дясно управление, но няма нито един признак за дясно управление. На Самоводската чаршия беше отбелязан празник с чадърчета, за да гледат хората нагоре, а не надолу, където ще видят съмнителното качеството на изпълнените европейски проекти“, каза Весела Лечева. Зад думите й застана и евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова.
„И на мен ми се искаше да имаме възможност да честитим празника, но все пак пътувам в цялата страна и има много какво да се направи, за да има какво да празнуваме. България е високо в класациите по отношение на усвояване на пари от фондовете за сближаване. Тоест парите излизат от бюджета на ЕС, но явно не се инвестират и не достигат до хората. Затова питаме къде са парите. Не виждаме никаква реална приложимост. Всички проекти се изпълняват без необходимото качество и не се изпълняват за средствата, които биват упоменати. Което мисля, че е очевидно за всички нас. Няма как такива проекти да се изпълняват и да виждаме разбити улици“, сподели Цветелина Пенкова.

 


Ключови думи
общини Цветелина Пенкова БСП Весела Лечева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати