Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Весела Лечева пита здравния министър осигурен ли е ремдесивир за болниците в областта

  03.12.2020 11:34
Весела Лечева пита здравния министър осигурен ли е ремдесивир за болниците в областта

Обезпечени ли са доставките на лекарствения продукт Ремдесивир за лечението на пациенти с коронавирусна инфекция в лечебните заведения в област Велико Търново – такъв въпрос отправи народният представител от „БСП за България“ Весела Лечева към министъра на здравеопазването. Тя настоя да бъде публично оповестено какви мерки се вземат за своевременното доставяне на необходимите количества ремдесивир и осигурен ли е достъпът до този медикамент за всички хоспитализирани пациенти.
От отговора на министъра става ясно, че до момента чрез РЗИ - Велико Търново на две лечебни заведения от областта са разпределени общо 175 флакона - за МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" Велико Търново - 144 флакона и за МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица - 31 флакона. От тези количества 82 флакона са разпределени по спешност след изпращане на извънредна заявка до РЗИ за спешна нужда от продукта.
През месец октомври 2020 г. на база на рамково споразумение на Европейската комисия с производителя на медикамента (американската компания „Gilead Sciences“) Република България сключи договори за осигуряване на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir). За обезпечаването на тези доставки с постановление на МС бяха отпуснати от държавния бюджет целево средства в размер на 40 400 000 лева. Сключените договори са за общо 49 873 флакона и обхващат шестмесечен период от октомври 2020 до март 2021 г., през който доставките на продукта в България ще се извършват регулярно.
До настоящия момент в страната са доставени 8593 флакона. След доставянето им, те се разпределят ежеседмично чрез Регионалните здравни инспекции на база анализ на нуждите и броя хоспитализирани пациенти.


Ключови думи
Весела Лечева ремдесивир
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати