Сряда, 17 Мар 2021
            
Велико Търново Политика

Весела Лечева: Бюджетът за 2021 г. бе приет в разрез с добрите европейски практики

  29.11.2020 14:08
Весела Лечева: Бюджетът за 2021 г. бе приет в разрез с добрите европейски практики

В разрез с всички добри европейски практики е приет републиканският бюджет за догодина, смята великотърновският народен  представител от БСП Весела Лечева. Нямаше дебат, министрите присъстваха епизодично, а отсъствието на премиера Борисов от залата дава тревожен сигнал за парламентаризма в България. Но това е стилът на ГЕРБ, те така разбират начина на работа на Народното събрание, коментира Лечева, и допълни, че всъщност това е тежък дефицит в живота на Парламента.
Според нея с така приетия бюджет българските граждани са пропуснали много, най-вече социална защита. Даде и примери, заложени в т. нар. алтернативен бюджет, предложен от БСП.
На първо място депутатът постави демографската криза и невъзможността тя да бъде преодоляна вече. Единствената ни възможност е само да забавим тези негативни тенденции. Предлагаме мерки в сферата, защото тези процеси влияят много върху всички обществено значими социални системи – пазар на труда, пенсионна система, здравеопазване, образование. Затова е необходимо всички политически сили да се обединим около стопирането на тези негативни демографски процеси, посочи Лечева.
Предлагаме цялостна политика за семейството и децата. Догодина те ще пропуснат еднократна помощ за всяко родено второ и трето дете в размер на 6 500 лв. за всички родители, които са се осигурявали поне 24 месеца. Българските студентки, които станат майки по време на следването си, ще пропуснат еднократна подкрепа от държавата от 6 500 лв. Всяка година предлагаме обезщетението за втората година от майчинството да бъде приравнено към минималната работна заплата, тази година също останахме верни на тази мярка. Предлагаме безплатни лекарства за деца до 14 г., както и данъчни облекчения за всички млади семейства, изреди мерки, от които няма да могат да се възползват семействата, Весела Лечева.
Весела Лечева коментира и увеличаването на минималната пенсия, която става 300 лв. Според парламентарната група на БСП това е несправедливо и крие риск за осигурителния модел, приет през 2000 г. Според депутата оттук нататък балансът в пенсионната система ще струва много на данъкоплатеца.
Несправедливо е, защото преизчислението на пенсиите беше очаквано от всички български пенсионери, внасяли прилежно своите вноски, но на практика те излязоха извън тези 1, 7 млрд. лв., които бяха преразпределени през Бюджет 2021 за тях. Така една учителка ще получава толкова, колкото една чистачка. Това дава лош знак и към младите, които работят, дали и как да участват в осигурителната система. Най-важното в една система е доверието в нея, обратното демотивира. Не сме срещу увеличението на пенсиите, но то трябва да бъде най-вече по справедлив начин, бе коментарът на Лечева.   
Народният представител не пропусна и друга тема – обществения транспорт. Проблемът тук вече е хроничен. Предложихме през Бюджет 2021 да се увеличат с 25 млн. лв. разходите за него, но управляващите не ни чуха. Така много населени места или ще останат без транспорт, или той ще бъде компенсиран от бюджетите на Общините, а в тази криза на общинските ръководства ще бъде трудно да се справят предвид намалелите приходи, прогнозира Весела Лечева.
300 млн. лв. са определени за мярката 60/40. Според нас са крайно недостатъчни, защото са предвидени и за договори, сключени до края на тази година, и за следващата. Нашето предложение е тези средства да бъдат с близо 300 млн. повече, като мярката бъде 80/20, за да е ефективна. Като цяло на кризата с COVID правителството гледа по-скоро конюнктурно, а не в дългосрочен план. Това кара гражданите да се отнасят към всяко едно решение със скептицизъм. Ако през март вирусът показа жълт картон на здравната ни система, днес той вече е червен. За 10 г. при управлението на ГЕРБ не се предложи нито една реформа в сферата, нямаше политическа воля, нямаше кураж. С най-висока смъртност сме заради ниския здравен статус на българите – липса на профилактика, на достъпно здравеопазване, смята Лечева. От липста на реформи вече страдат и пациенти, и лекари, каза още тя.


Ключови думи
Весела Лечева Бюджет 2021
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати