Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Политика

Явор Божанков изнесе информация за увеличено имотно състояние нa заместник областния управител Детелина Борисова

  22.07.2019 14:28
Явор Божанков изнесе информация за увеличено имотно състояние нa заместник областния управител Детелина Борисова

Народният представител Явор Божанков изнесе общодостъпни факти за увеличеното имотно състояние на семейството на бившият кмет на Стражица и настоящ заместник областен управител Детелина Борисова. Сигналите са му подадени от граждани по време на проведени приемни в общината. Те са му съобщили още и за два проблема, за които е сезирана и  Прокуратурата.
„Това, което гражданите ни съобщиха, ние го проверихме в публичните регистри и действително прави впечатление, че имотното състояние на цялото семейство на г-жа Борисова се увеличава, след като тя заема кметския пост. Документите са публично достъпни и показват всичко това“, обясни народният представител Явор Божанков.
По думите му в периода, в който Детелина Борисова е била кмет на Стражица, има два тревожни случая. 
„Единият е свързан с изпълнение на строително-монтажни работи без изискуемите строителни книжа. Говоря за случая с основен ремонт на част от пътя Мирово-Асеново, който е бил форсиран и реализиран няколко дни преди местните избори през 2015-та година за над 200 000 лв.“, сподели Явор Божанков, който подчерта, че новото ръководство на Общината подава сигнал до Прокуратурата за този случай през 2016-та година, който и до днес обаче не е уважен.
„Вторият случай е свързан със закупуване на 200 симкарти от старото ръководство на Общината, сами разбирате, че толкова служители в Общината няма и това буди притеснение. Новото ръководство подава сигнали до компетентните органи, но и до ден днешен и за този сигнал няма отговор“, обясни още Явор Божанков, който коментира и промяната в имотното състояние на Детелина Борисова.
„През 2016-та година тя е придобила имот от 2600 квадрата с 450 квадрата сгради на цена от 13 лв. и 33 стотинки на квадратен метър. Справка показва, че по това време пазарните цени са доста по-високи. А дъщерята през 2014-та година, която е само 22-годишна, закупува имот от трудово-производствена кооперация. Съпругът по това време купува кафе-аператив, четири помещения, поземлени имоти. Майката също купува имоти, повечето от които са в община Стражица. Братът на Детелина Борисова участва и печели обществени поръчки за 1,38 млн. лв. със своята фирма „Еврострой ВТ“, като в тази фирма участие има и бившата кметица Детелина Борисова. Свързалите се с нас граждани обърнаха внимание, че строителната фирма е участвала в обществени поръчки като подизпълнител на територията на община Стражица“, допълни Явор Божанков.
В тази връзка народният представител ще се обърне с въпроси към Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и Прокуратурата.
„Първият въпрос е да се провери произходът на средствата, с които семейството прави споменатите покупки на имоти, автомобили, парцели. Вторият въпрос е има ли конфликт на интереси във връзка с цитираните обществени поръчки. Третият и много важен въпрос за нас е защо вече втора година няма движение по двата сигнала към Прокуратурата, подадени от настоящото ръководство на Община Стражица“, каза още Явор Божанков.
Според Детелина Борисова обаче изнесените данни са неверни.
„Като започнем от картите, аз ги заварвам от моя предшественик и няма как да закупя нещо, което е извън служителите. Доставката на интернет услугата за Общината, ако е 200 гигабайта скорост те ги фактурират като 200 карти по 1 мегабайт. Аз също не ги разбирам тези неща. По отношение на пътя си спомням, но аз не съм човекът, който издава строителните книжа. Не вярвам главният архитект да е допуснал разминаване. И в това, което изнесъл Божанков няма нищо вярно. Съпругът ми е земеделски производител, една база, която той си е закупува, но понеже е земеделски производител, аз да бъда спокойна, я декларирах половината. Но да не ми създава някой някога проблеми предпочетох да го декларирам, въпреки че мъжът ми си е самостоятелен производител. По-добре да ми влезе в декларацията, отколкото някой ден някой да ми каже, че не съм я декларирала. За имота на дъщеря ми става въпрос за стая 12 квадрата. Със съпруга ми си движиха нещата тогава, 12 квадрата колко да е голяма сумата, но да дъщеря ми й предстоеше завършване като архитект и трябваше да има помещение, където да работи. А брат ми си е управител на фирмата и има право на пазара да се пласира, аз не съм управител, няма конфликт на интереси, брат ми си е просил хляба и се е старал да работи, нищо в Стражица не е печелил“, сподели Детелина Борисова.



 


Ключови думи
Детелина Борисова Явор Божанков
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати