Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

Явор Божанков предлага държавата да предвиди бюджет за пътна безопасност

  16.11.2020 12:27
Явор Божанков предлага държавата да предвиди бюджет за пътна безопасност

Информация от „Пътна полиция“ за ПТП-тата, станали на пътя между Велико Търново и Горна Оряховица през Арбанаси, е изискал народният представител Явор Божанков. Информацията е предадена на Европейския център по транспортни политики, а негови експерти са изготвили доклад. Пътната безопасност е наш общ проблем, затова трябва да се изяснят причините за честите инциденти в отсечката, смята Божанков.
Пътят бе ремонтиран през 2017/ 2018 г. с цел подобряване на експлоатационните му характеристики и повишаване на безопасността. Въпросът е дали тази цел е постигната. През 2015 г. са станали 34 ПТП, от които 4 тежки с 8 ранени. През 2019 г. са станали 42 ПТП, от които 13 тежки, с 23 ранени и 1 загинал. Т. е. травматизмът в отсечката е нараснал в пъти. МВР твърди, че направеният ремонт значително подобрява пътната безопасност и че експлоатационните характеристики на пътя са значително подобрени. Това обаче според експертите е погрешно твърдение, защото скоростта е ограничена до 40 км/ ч., а знаците за опасност стоят и след ремонта. Т. е. дефицитите на пътя си остават, просто водачите са предупредени, коментира Божанков, и уточни, че не търси конфронтации, а решение на проблема.
Той цитира и разминавания, по думите му, за причините за ПТП, посочени, от една страна, от МВР, и, от друга – от Европейския център за транспортни политики. Според Полицията в 99% от случаите вина имат водачите, като 90% от случаите са определени като несъобразена скорост. Според експертите обаче пътните условия допринасят за допускане на грешки, а нито едно от произшествията не е заради превишена скорост.
Експертите са сравнили снимки от 2015 г. и от 2020 г. и са направили оглед на място. Според тях при старото трасе е използвана по-едра каменна фракция, която осигурява по-добро сцепление при лоши метеорологични условия. След валежи се наблюдава вода на платното, т. е. отводняването не е добро, което създава опасности дори за опитните водачи. Според доклада, европейските стандарти налагат изграждането на инфраструктура, която допуска, че човек може да греши, каза Божанков.
И продължи с цитати от доклада – липсват знаци за предимство, има спирка на градския транспорт, разположена в кръстовище, хоризонталната маркировка не отразява достатъчно добре светлината, мантилените също се разминават с изискванията.
Според изискванията е недопустимо между пътното платно и ограничителната система да се изграждат бордюри и канавки с разлика във височината по-голяма от 7, 5 см, каза още депутатът.
Божанков още веднъж цитира акцент от доклада – че инфраструктурата не е безопасна, съответно целта за намаляване на инцидентите не е постигната.
Всички направени констатации са изпратени до МРРБ, АПИ и Държавната агенция за безопасност по пътищата. Очакваме отговорите и реакцията им. Като народен представител ще предложа промяна в Закона за държавния бюджет – да се предвиди бюджет за пътна безопасност. Недопустимо е в XXI в. България да изостава толкова фрапантно от Европа в това отношение, информира още народният представител.
Предварителните му проучвания са показали, че около 30 млн. лв. биха били достатъчни на национално ниво за пътна безопасност.


Ключови думи
Явор Божанков пътна безопасност
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати