Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Потомък на Ботев идва за откриването на паметника на поета във Велико Търново

  19.05.2019 13:19
Потомък на Ботев идва за откриването на паметника на поета във Велико Търново

Председателят и основател на Общонародната фондация „Христо Ботьов” Боян Ботьов ще присъства на откриването на паметника на гениалния поет-революционер в старата столица на 2-ри юни. Той е правнук на брата на Христо Ботев генерал Кирил Ботьов. Историк по образование, той е посветил живота си в проучване на рода на Ботев, както и родовете на други известни български възрожденци. Славният род на поета води началото си от края на XVII век по бащина линия от Карлово. По кръвна и съребрена линия той се преплита с други възрожденски фамилии - на Васил Левски, Иван Вазов, Евлоги и Христо Георгиеви (втори братовчеди на Христо Ботев), Найден Геров, Александър Стамболийски и други от Копривщица и Сопот. От деветте деца на даскал Ботьо Петков единствено Кирил оставя потомство.
Тази година Денят на Ботев и загиналите за българската свобода за великотърновци ще е по-различен и по-тържествен от всякога. Подготвен е ритуал, който ще се помни. На 2 юни ще се открие паметникът на Ботев, а самата церемония ще се извърши от кмета Даниел Панов, Боян Ботьов и председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев, който също е поканен.
Тържеството ще започне в градинката с магнолията, пред паметника на Христо Ботев. 20 минути преди да завият сирените Смесеният хор за обработен фолклор от с. Самоводене с художествен ръководител маестро Георги Янков ще изпълни патриотични песни. След ритуала по откриването и химна на България заупокойна молитва ще отслужи свещеник Даниел Йовчев, който и ще освети новия паметник.
Тази година венци и цветя, освен на паметниците на Васил Левски, Стефан Стамболов, „Велчова завера”, „Паметник на обесените” и Паметната плоча на загиналите, ще бъдат положени и на гробовете на Венета и Иванка Ботеви в парк „Дружба”.
Паметникът на Христо Ботев ще бъде готов навреме. По него се работи усилено и вече се оформят алеите с подходяща настилка.
Ана Райковска


Ключови думи
паметник Ботев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати