Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

С цветя и едноминутно мълчание почетоха паметта на Христо Ботев в Свищов

  02.06.2020 16:04
С цветя и едноминутно мълчание почетоха паметта на Христо Ботев в Свищов

На 2 юни пред паметника на Свободата в Свищов се състоя общоградско поклонение по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12.00 часа вой на сирени отбеляза навършването на 144 години от гибелта на Христо Ботев, а десетки граждани наведоха глави в знак на преклонение пред светлото му дело.
Тази година ритуалът в Свищов премина без участието на 55-ти Инженерен полк - Белене и при строго спазване на противоепидемичните мерки. Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов рецитира стихотворението „Моята молитва“ и подчерта значимостта на живота и делото на революционера, поет и публицист Христо Ботев.
Председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов произнесе слово, в което каза: „2 юни е Денят на българската незабрава, денят, в който проверяваме собствената си съвест, като изричаме свидните имена на героите, дали живота си за българската свобода.“, след което заедно с кмета на общината Генчо Генчев поднесоха венец в знак на признателност. Цветя бяха поднесени и от СА „Д. А. Ценов” – Свищов, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението",  ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови”, Исторически музей – Свищов, културни, образователни институции, политически партии, общински съветници, пенсионерски клубове, неправителствени организации, сдружения и граждани.


Ключови думи
Ботев Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати