Неделя, 02 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Паметникът на пилота Петър Бочев не е изчезнал, а се реставрира

  04.08.2021 14:26
Паметникът на пилота Петър Бочев не е изчезнал, а се реставрира

Обявеният за изчезнал паметник на въздушния ас Петър Бочев всъщност е даден за реставрация, информира подполковник Цветан Цветков – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Горна Оряховица, след като по случая започна и полицейска проверка.

Още миналата година информирахме Полицията за посегателствата над паметника – първо бе счупена снимката, след това бе увреден самолетът, завършващ плочата, счупена бе и мраморната ваза, а накрая и цялата плоча бе съборена. Тогава органите на реда установиха и извършителите – малолетни момчета от Калтинец, които бяха предадени на Комисията за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Отказахме се да искаме от родителите им възстановяване на щетите, решихме, че ще възстановим паметника сами. Той вече е при майстор и в началото на есента отново ще бъде поставен на гроба на поручик Бочев, обясни подп. Цветков.

Именно Съюзът на офицерите и сержантите от запаса постави паметника над гроба на пилота в двора на църквата в Калтинец. Дворът обаче няма ограда и е място за игра на местните хлапета, които се забавляват с хвърляне на камъни и трошене. Покрай инцидента с паметника на Бочев и още една съборена надгробна плоча Църковното настоятелство започва да събира средства за ограда на храма.


Ключови думи
паметник Бочев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати