Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

До 2 юни Велико Търново ще има паметник на Ботев

  12.05.2019 07:04
До 2 юни Велико Търново ще има паметник на Ботев

Започна работата по паметника на Христо Ботев. В момента се премахват съществуващите настилки и се работи по вертикалната планировка за облагородяване на самото пространство около паметника. Изпълнител е фирма „Планекс – Инфраструктура” със собственик Пламен Дешков.
Бюстът на поета ще бъде поставен върху два масивни каменни блокове от бял варовик, които тежат общо около 4 тона. След дълго търсене из цяла България, включително и в съседна Македония, изпълнителите на проекта са се спрели на материал от търговищка кариера. Проектът за паметника и околното пространство е на арх. Драгомир Йосифов и е дарение от негова страна. Той изпълнява безвъзмездно и авторския контрол и почти постоянно е на обекта. По негов избор настилката на вертикалната планировка ще бъде от т.нар. лющен гранит, за да не се пързалят хората. „Материалите са на много високо ниво. Няма нищо спестено, вярвайте ми! Лично аз съм се погрижил и с г-н Дешков така сме го замислили, материалите да са качествени”, уверява архитектът. 


На 4 май той присъства в Трявна на събора на каменарите в България, за да намери скулптори, които на място, във Велико Търново, ще обработват този масив. „Всичко ще бъде дялано. Няма да има облицовки, защото камъкът е много красив. Конкретната доставка е на фирма „Пападополу”. Разговаряхме с нея, понеже аз много държах да направим всичко възможно да е масив, а не да облепяме. И всичко да се изработва на ръка, което в крайна сметка и ще стане”, каза за RegNews арх. Йосифов.
Каменните блокове са два, защото там, където ще стъпи постаментът, има плинта от същия камък. А този, на който след обработката му ще лежи бюста на Христо Ботев, е висок 2 метра. На постамента единственото, което ще бъде издялано, е подписа на поета-революционер.
Запазват се двата съществуващи подхода в градинката с магнолията. Ще бъде увеличено предплощадното пространство пред паметника, за да има повече място за поднасяне на венци, за хора и събития. Всъщност, зеленият триъгълник ще бъде намален с 2,5 метра. Нивото на мястото, където ще бъде поставен паметникът, ще бъде повдигнато с 40 см, защото в момента то е по-ниско заради обратния наклон към Пощата.
От висотата на пиедестала Христо Ботев ще гледа към улицата, носеща неговото име и към паметника „Майка България”. До 2 юни той ще е готов. Така ще се изпълнят мечтите на поколения общественици и Почетни граждани многократно настоявали да бъде изграден паметник на Христо Ботев във Велико Търново. Град, с който той и семейството му са силно свързани.
Конкретната идея за него, отлежала десетилетие, е на Общинския комитет „Васил Левски” с председател Румен Петров. Далеч преди това обаче, за изграждането му настояват интелектуалците от Кръга на Понката.
Да припомним, че първата копка беше направена на 2-ри юни 2018 г. по време на честването на Деня на Ботев и загиналите за българската свобода. Тогава бяха положени и трите камъка, които ще лежат в основите му.
Бюстът на Христо Ботев е дарение на Военното училище, където се съхранява и в момента, а негов автор е Венелин Василев, чийто семейство също присъства на тържеството миналата година.
Ана Райковска


Ключови думи
паметник
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати