Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Велико Търново се преклони пред паметта на великия Ботев

  02.06.2020 16:07
Велико Търново се преклони пред паметта на великия Ботев

Във Велико Търново бе почетена паметта на големия български поет и революционер – безсмъртния Христо Ботев, пред паметника му в центъра на града. Кметът Даниел Панов, жители на старопрестолния град, ученици, представители на институции, организации и сдружения поднесоха венци и цветя в знак на признателност и почит към Ботев и българските герои, посветили се на свободата и националното обединение. Проведе се традиционният военен ритуал, а точно в 12,00 ч. звукът на сирените огласи Велико Търново и населените места от общината, за да напомни за героизма на Христо Ботев и българските герои.
Отслужена бе заупокойна молитва, а ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ представиха литературна композиция, посветена на бележития българин.
„Макар да живее само 28 години, Ботев остава завинаги в нашата национална памет и достойно е най-високо място в пантеона на славните българи. Думите не могат да опишат величието му. До ден днешен, от Околчица духът му гордо брани България и българския народ. До ден днешен Ботев живее във всеки от нас. Но най-хубавото е, че живее в младите великотърновци“, коментира кметът Даниел Панов.
Още през 1877 година търновци първи почитат паметта на Ботев и загиналите за свободата на България още след Освобождението. В старопрестолния град са живели и най-свидните след България на Ботев – съпругата му Венета и дъщеря му Иванка. В знак на почит цветя бяха положени на гроба им, както и на всички паметници, свързани с националноосвободителното движение.


Ключови думи
Ботев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати