Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Горна Оряховица почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободна България

  02.06.2020 12:46
Горна Оряховица почете паметта на Христо Ботев и загиналите за свободна България

С поднасяне на венци и цветя в Горна Оряховица бе отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Пред паметника на революционера в едноименния парк застана ръководството на Общината – кметът инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Димитър Николов, зам.-кметовете инж. Деница Коева, Николай Георгиев и Пламен Мадемов. Цветя бяха поднесени и от името на народния представител инж. Клавдия Ганчева.
Почитта си към героите изразиха от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Точно в 12 ч. вой на сирени напомни за хилядите знайни и незнайни герои, отдали себе си, за да я има България.

Първото отбелязване на Деня на Ботев в Горна Оряхоица става през 1887 година. За първи път тържествено е споменато горнооряховското участие в четата на славния воевода. В запазения летопис на Ботевата чета са записани имената на четирима горнооряховчани – Атанас Чартазанов, Атанас Димитров и Янко Боянов. Четвъртият, Сидер Грънчаров не успява да тръгне с воеводата. Натоварен с трудната мисия да снабди участниците с допълнително оръжие, той не успява да пристигне в уречения ден за заминаване. Закупените пушки предава на четата на Филип Тотю и тръгва с нея. Достига до Врачанския балкан, но загива при битка под връх Мургаш.


Ключови думи
Ботев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати