Сряда, 17 Мар 2021
            
Светски

Международният конкурс „Нова музика“ събира на сцената в Горна Оряховица изпълнители от няколко държави

  05.04.2019 16:02
Международният конкурс „Нова музика“ събира на сцената в Горна Оряховица изпълнители от няколко държави

XIV Международен конкурс за популярна песен „Нова музика“ ще бъде проведен в Горна Оряховица в дните от 19 до 21 април. И тази година конкурсът, утвърдил се като един от най-устойчивите и авторитетни в България, ще събере на една сцена млади изпълнители от няколко държави. На този етап участие са потвърдили 140 деца и младежи от Румъния, Беларус, Молдова, Азербайджан, Косово, както и от София, Търговище, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Разград, Велико Търново, Полски  Тръмбеш, Генерал Тошево, Шумен, Хисаря, Свиленград, Тутракан, Благоевград, Самоков, Своге и, разбира се, от Горна Оряховица. Конкурсът се организира от НЧ „Напредък 1869“ и Община Горна Оряховица и е под патронажа на Министерството на културата.
Тазгодишното му издание е посветено на 150-тата годишнина на НЧ „Напредък 1869“, обясниха председателят на читалището Атанас Петров и секретарят Ваня Недева.
Според статута на конкурса участниците се явяват в 2 категории – индивидуални изпълнители, разпределени в 4 възрастови групи, и вокални формации в 2 възрастови групи. Участниците се представят в два тура с песни по избор, без селекция след I тур.
От тази година е добавен  трети тур, в който се състезават участници от III и IV  възрастова група и II група при вокалните формации, показали най-висок резултат в предишните два тура. Класираните за III тур се състезават за трите най-големи награди на конкурса – Гран при, Награда на спонсорите и Награда „150 г. читалище Напредък 1869“. 
За първи път публиката на конкурса ще има възможност да даде своя глас за най-добре представил се изпълнител в I и II възрастова група. Наградите на публиката са осигурени от спонсори - Петя Тихинова и Христо Дишев.
По традиция статуетката „Гран При” на ХІV Международен конкурс „Нова музика” е изработена от горнооряховския художник Илия Банков, а сигналът на конкурса е на друг горнооряховчанин – Валентин Тонков.
Творчески директор на конкурса е Почетният гражданин на Горна Оряховица и основател на вокалната школа в града Аделина Колева. Именно по линия на нейните контакти с беларуската изпълнителка Гюнеш Абасова в Горна Оряховица ще пристигнат изпълнителите от Беларус, Азербайджан и Молдова. Днес Аделина Колева изказа благодарността и респекта си към хората, които през годините работят конкурсът „Нова музика“ да продължи да съществува и най-вече – да запази реномето си на музикална надпревара от най-високо ниво.


Конкурсът се развива в правилната посока. Тази година е заложен един-единствен критерий, по който ще се оценяват изпълнителите – креативност. В България има 75 конкурса, постоянно се пръкват нови и нови. На тях се явява един постоянен контингент, от години се пеят едни и същи песни... Фактът, че за „Нова музика“ в Горна Оряховица идват нови гласове, на които се дава шанса да покажат класата си, говори сам по себе си за мястото на конкурса. Той дава ново начало, коментира Аделина Колева.
И тази година журирането на международната надпревара е поверено на изключителни капацитети в сферата. Председател на оценяващата комисия ще бъде Нели Рангелова, членове са Милена Добрева – вокален педагог в Национално музикално училище в Бургас и художествен ръководител на Вокален ансамбъл „Фортисимо”, Десислава Станкова – един от най-успешните  вокални педагози в страната и ръководител на Вокална школа „New voices” – Търговище, Гюнеш Абасова – вокален изпълнител от Република Беларус, Шеки Ходжа - композитор и аранжор от Косово, Валентин Мунтеан – композитор от Румъния.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Нова музика Аделина Колева
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати