Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Велико Търново празнува Димитровден (СНИМКИ)

  26.10.2018 12:54
Велико Търново празнува Димитровден (СНИМКИ)

Със Света литургия започнаха празненствата по случай Димитровден и 833 години от въстанието на братята Асен и Петър. И този път честванията се проведоха пред църквата „Св. Димитър“, където жители и гости на старата столица отдадоха почит към делото на Асеневци.
С поздрав към всички се обърна кметът Даниел Панов. Той припомни историческите факти и героизма на българите, дали началото на Второто българско царство.
„26-ти октомври е ден, който ни връща към един от най-славните моменти в историята на Велико Търново. Преди 833 години, тук, в тази свята църква, братята Асен и Петър повеждат всички българи срещу една велика сила-Византия. Смели, мъдри и далновидни, Петър и Асен, с помощта на целия народ и закрилата на небесния покровител на Търновград- Св. Димитър, вдигат въстание и побеждават Византийската империя. Въстанието през 1185 година не е просто локален бунт. Той е всебългарски акт, довел до премахването на една несправедливост продължила повече от век и половина. Отхвърлено е византийското робство. Тук, в Търновград, е възстановена онази държава, на която начело бяха Аспарух, Тервел, Крум и Омуртаг. Съвсем заслужено Асен и Петър обявяват Търново за столица. Зад всичко това стои датата 26-ти октомври. Българският народ, макар и малък, е способен на чудеса в глобален мащаб. Нека се учим от примера като този на братята Асен и Петър. Нека почерпим от мъдростта на нашите предци и да бъдем единни. Това е най-малкото, което им дължим като техни наследници. Поздравявам всички, които носят името на Св. Димитър и строителите за техния професионален празник“, сподели в празничното си слово Даниел Панов.
С поздрав към всички се обърна и председател на Строителната камара във Велико Търново инж. Любомир Шербетов.
„Днес смело мога да заявя, че кризата, която при нас беше десет години, вече е минала. През тези години се борихме за оцеляване и да съхраним хората, този така ценен капитал при нас. И успяхме. Необходимо е с бързи крачки да постигнем това, което сме били и да надградим това, което е било преди това. Да опитаме да достигнем нивата в ЕС, така че всички да получават това, което получават там. Сега имаме недостиг на кадри. Когато строителството влезе в криза- влиза в криза и държавата, когато строителството първо се отлепи от дъното- тръгва цялата икономика на страната. Аз вярвам, че това ще бъде и сега. Все още има проблеми, които се борим да разрешим, а това са недостигът на квалифицирани кадри от всякакъв характер, борбата със сивата икономика, която още се шири. Аз мисля, че ние сами, без подкрепата на държава и Община, трудно ще се справим, но както винаги, обединени, мисля, че ще се преборим и с този недъг“, сподели инж. Любомир Шербетов.
По традиция празникът продължи с благодарствен молебен, отслужен от отец Славчо и освещаване на рибен курбан. Той беше приготвен с помощта на Строителната камара. Десетки опитаха от вкусната чорба, а майстор-готвачът разкри само една от тайните си. По думите му вкусният курбан става единствено от пресен шаран.
Празникът продължи с танци пред църквата „Св. Димитър“. За да уважат празника пред храма бяха още областният управител проф. Любомира Попова, председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов, директорът на ОДМВР старши комисар Димитър Машов, заместник-ректорът на ВТУ доц. Димитър Димитров, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, директорът на РИМ Иван Църов, общинските съветници Стефан Стефанов, Ирена Стасинопулу, Петко Тюфекчиев и Валерия Дончева, представители и директори от различни институции, граждани и гости на старата столица.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Димитровден празник Асен и Петър Св. Димитър
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати