Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Илияна Йотова във В. Търново: Държавата се отнасяше със своите граждани в Странджа като с поданици

  16.07.2018 12:02
Илияна Йотова във В. Търново: Държавата се отнасяше със своите граждани в Странджа като с поданици

„Държавата се отнасяше към своите граждани в Странджа като с поданици“, това заяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й са взети радикални мерки с умъртвяването на животните, но без да е дадена необходимата информация на техните стопани.
Йотова е категорична, че на хората не са обяснени нито опасностите, нито рисковете от евентуалната зараза с чума по животните.
„Нито им се дава някаква гаранция, че ако тези действия бъдат извършени те ще бъдат обезщетени по някакъв съответен начин. Всичко стана като някаква наказателна операция в очите на хората. Това не бива да се допуска“, сподели Илияна Йотова.
По думите й от тук нататък държавата трябва да действа абсолютно прозрачно. Според Йотова най-важното е да се гарантира живота и здравето на хората от засегнатите райони.
„Смятам, че при такива кризи беше важно дори да се свика извънредно заседание на парламента. Да се изслушат министрите, да се изслуша ръководството на Агенцията за храните или поне ресорната комисия. Защото, когато хората видят ангажимента, публичния ангажимент на държавата, когато видят, че някой живее и мисли за тях те ще бъдат много по-спокойни“, допълни Йотова.
Вицепрезидентът беше във Велико Търново,  за да  бъде гост на Международния летен семинар по български език и култура. Тя подчерта, че се работи за създаване на Български културен институт.
„Именно това ще бъде институцията, в която ще има възможност да се издава документ за познанието по български език, естествено с компетентен изпит, проведен от компетентни преподаватели. Функциите на един такъв институт ще бъдат много по-големи. Това е много сериозно и мощно оръжие за културна дипломация и културно влияние“, сподели Йотова. Според нея обаче най-сериозният проблем е, че са намалели лекторатите по български език в Европа.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Илияна Йотова овце овцевъди език център ВТУ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати