Понеделник, 10 Oct 2022
            
Спорт

Над 400 ориентировачи от цяла Европа се впускат в надпревара край Мийковци

  30.06.2018 07:41
Над 400 ориентировачи от цяла Европа се впускат в надпревара край Мийковци

Община Елена е сред организаторите на Европейското първенство по спортно ориентиране за юноши и девойки до 18 години, което се провежда от 28 юни до 1 юли във Велико Търново, Елена и Лясковец. Спортната надпревара е включена и в календара на събитията на Община Елена за 2018 г. За трите старта – спринтова дистанция, дълга дистанция и щафета, пристигнаха най-добрите млади ориентировачи в цяла Европа – над 500 състезатели и треньори от 35 страни, сред тях и атлети от САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Международната проява се организира от СКО „Трапезица 1954“ във Велико Търново съвместно с Българска федерация по ориентиране, Община Велико Търново, Община Елена, Община Лясковец, ТД „Трапезица 1902“ и организационен комитет, съставен от най-добрите съдии и ръководители от цяла България.
 
Село Мийковци в Еленския балкан е избрано за старта на дългата дистанция, който е в събота от 10 часа, във втория ден от надпреварата. Състезателите ще трябва да преминат в непозната гориста местност край селото по тежки маршрути с дължини от 4,4 км до 6,6 км  по силно пресечен терен. Очакваното време на победителите е от 35 до 50 минути в зависимост от възрастовата група. Около 14.30 часа е церемонията по награждаване на тримата най-добри състезатели във всяка група с цветя и аплодиране от всички зрители  в района на финала, а официалното награждаване на 6-те най-добри състезатели във всяка група от дългата дистанция  ще бъде от 19 ч. в  Калоянова крепост.
 
Европейското първенството стартира в петък, 29 юни, със спринтовата дистанция, която се проведе в емблематичната крепост Царевец. Официалната програма завършва на 1 юли (неделя) с най-атрактивната дистанция – щафета, която стартира от 10 часа в района на Петропавловския манастир край Лясковец. Дистанцията се счита за най-атрактивна поради масовия старт и постоянния контакт по време на маршрута на състезателите с техните конкуренти, което подлага физическата и психическата им издръжливост на сериозен тест.
 
Екипът на организаторите, съвместно с техните партньори и съмишленици, са напълно готови да посрещнат европейския елит на юношеското ориентиране и да затвърдят позициите на България като силен организатор и подходяща дестинация за състезания по ориентиране от международен ранг.


Ключови думи
ориентиране
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати