Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Камери, вързани с Полицията, ще пазят новия Детски кът

  11.05.2018 11:58
Камери, вързани с Полицията, ще пазят новия Детски кът

Обновеният парк „Детски кът” ще бъде открит официално за празника на Горна Оряховица в края на май. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков ще пререже лентата на реконструирания парк, като допълнително ще се уточни дали това ще стане на 28 или 29 май. Дотогава трябва да приключат довършителните работи по ремонта, както и да стане готова новата входна арка и ограда. Междувременно пък Общината ще трябва да се потруди и за документалното приключване на проекта и въвеждането на обекта в експлоатация.
С някои малки забележки по нареждането на настилката, всички, посетили новия Детски кът, са съгласни, че това е най-хубавият парк в Горна Оряховица на този етап. С много нови съоръжения и то не само за деца, много пейки, кътове за отдих, спортни площадки и зеленина. От тук нататък обаче изниква въпросът как ще се опази направеното. Паркът отново е пълен с хора, въпреки че строителните работи не са приключили. И в резултат някои от по-отдалечените беседки вече приличат на мини сметища. Люпенето на семки открай време е национален спорт, но някои от посетителите на Детския кът могат да претендират за световни шампиони по количеството на оставени шлюпки след себе си. Разбира се плюти не в кесийка, а направо на земята. Нищо, че кажи речи до всяка пейка има кошче, празните опаковки също се търкалят покрай пейките. Книжни салфетки, фасове, пластмасови бутилки – те също незнайно защо не могат да стигнат до кошчето, а са по земята. Междувременно в Интернет пък се появи снимка на счупен уред на площадката за фитнес на открито.


Паркът ще има видеонаблюдение и този път сигналът от камерите ще се изпраща и до Полицията, а не само до Общината. Така служителите на реда ще могат да реагират по-бързо, ако има конфликтни ситуации или опит за погром по новите съоръжения. Такава е на този етап стратегията за опазването на Детския кът. За люпенето на семки и боклуците по земята обаче камерите няма да помогнат. Засега се разчита на апели към съвестта на гражданите, които очевидно нямат особен ефект.
Въпрос на възпитание е. Увеличили сме щата на ОП „Озеленяване” с 2 бройки, които ще са специално за поддържане на Детския кът. До две-три седмици ще решим въпроса с площадка за разходка на кучета. Засега това можем да направим. Ако все пак замърсяването излиза от контрол, ще трябва да търсим начини как да санкционираме замърсителите, коментира кметът инж. Добромир Добрев.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
Детски кът
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати