Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Откриха обновения парк „Детски кът“ в Горна Оряховица

  28.05.2018 18:27
Откриха обновения парк „Детски кът“ в Горна Оряховица

В навечерието на Празника на Горна Оряховица бе открит напълно обновеният парк „Детски кът“ в града. За церемонията пристигна министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той, заедно с областния управител проф. Любомира Попова, с кмета инж. Добромир Добрев, с председателя на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов и с народните представители от ГЕРБ Цветан Цветанов, инж. Клавдия Ганчева и д-р Станислава Стоянова прерязаха лентата с пожеланието Горна Оряховица да става все по-привлекателно място за живеене.



За мен е чест точно в този момент да открия този емблематичен за нашия град парк. Неописуема радост е след работата през тези 8 месеца, преди които направихме първата копка. Въпреки трудностите заедно, на една маса решавахме проблемите. Получи се един от най-добрите паркове в България. Призовавам всички ние да пазим изграденото, защото само така ще можем да му се наслаждаваме по-дълго време. Благодаря на всички, които участваха в изграждането, обърна се към горнооряховчани кметът инж. Добромир Добрев.


В навечерието на Празника на Горна Оряховица, убеден съм, сме на откриването на един от най-смислените обекти, изпълнявани не само в община Горна Оряховица, но и в област Велико Търново и в цялата страна. Подобни обекти превръщат нашите градове в привлекателни места за живеене. Убеден съм, че тази красива инфраструктура, този уникален парк ще бъде поддържан по най-добрия начин и от Общината, и от вас като ползватели на прекрасната зелена система. Почти 20 млн. лв., част от които са и за този парк, се внесоха по нашата Оперативна програма за община Горна Оряховица. Адмирации към общинското ръководство и лично към кмета, тъй като вече почти 70% от тях са усвоени, и то по качествен начин – образователна инфраструктура, тече ремонтът на градския площад... Горна Оряховица с всеки изимнал ден с помощта на държавата и много адекватната политика на общинското ръководство става един чудесен град  за живеене. Убеден съм, че всеки от вас вижда това ежедневно. Приключваме тази година с ремонта на макар и малък участък от пътя за Велико Търново през Арбанаси, ще довършим и Самоводене – Ресен, така че хубави времена предстоят за общината и областта. С добри чувства и високо вдигната глава идваме в Горна Оряховица, защото това, което сме поели като ангажимент, го правим, каза и министър Нанков, пожелавайки на добър час на новоизградения обект.

Общинската администрацияа бе поздравена за водената политика и от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му именно заради добрата работа на местната власт и координацията с МРРБ Община Горна Оряховица ще има възможността да реализира проекти по ОП „Региони в растеж“ на стойност 19 млн. лв. 12 млн. лв. вече са подписани и се изпълняват. Благодаря на министър Нанков за неговата всеотдайност, той, заедно с неговата администрация и с Община Горна Оряховица, имат съществен принос за реализирането на този проект. Убеден съм, че с подобен подход, с неща, които подобряват средата за живеене, ще дадем възможност действително да вървим напред. Ако нямаме тази европейска солидарност няма да се получи подкрепата, бързият растеж във всички области и сфери. Затова на жителите на Горна Оряховица благодаря за подкрепата, която дават за кмета, а ние, депутатите от ГЕРБ, ще правим т. нар. политическо лобиране, за да може Горна Оряховица и област Велико Търново да бъдат приоритетни за развитието на България, допълни Цветанов и също апелира изграденото да бъде опазвано.

Паркът е едно от любимите места за отдих на горнооряховчани. Вече е с напълно нов облик, благодарение на проект, финансиран от ОП „Региони в растеж”. Стойността на реконструкцията е 1, 76 млн. лв. „Детски кът“ е един от обектите, обхванати в проекта „Обновяване на градската среда в Горна Оряховица“ на обща стойност 5 988 104 лв.


По време на обновяването на парка е запазена почти напълно съществуващата растителност, като са премахнати само изсъхнали дървета. Направени са нови алейни мрежи от главни, второстепенни и обиколни алеи. Обособени са множество зони за разходки и социални контакти, за пикник и за активен отдих.
В центъра на парк „Детски кът“ има нова площадка с фонтан, около който са разположени места за сядане. За радост на по-малките посетители тук са направени още комбинирано игрище, площадки за скейтборд, с уреди за обща физическа подготовка, с фитнес уреди, както и детска сцена.
Строително-монтажните работи бяха поверени на изпълнители, които са подбрани чрез процедура по Закона за обществените поръчки, а главен изпълнител на обекта е софийската компания „Билдинг Комфорт“ ЕООД. Мащабният проект „Обновяване на градската среда в Горна Оряховица“ се реализира със средства от Оперативната програма „Региони в растеж“.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Детски кът Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати