Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Горите над Детския кът в Горна Оряховица се нуждаят от прочистване

  25.07.2020 08:43
Горите над Детския кът в Горна Оряховица се нуждаят от прочистване

Достъпът до горите е свободен за всички, а собствениците им имат задължения, които често пъти са непосилни и правят трудно опазването на горското здраве. Да си собственик на малка горичка над Детския кът в Горна Оряховица общо взето не ти носи ползи, а би могло да ти причини доста грижи. Не че някой е тръгнал да преследва собствениците как се грижат за горите си, но принципно и това би трябвало да стане. В крайна сметка обаче потърпевша е самата гора, за която не спираме да повтаряме клишето, че е белите дробове на града ни.
Белите дробове всъщност доста са почернели. Не само заради спорадичните пожари преди години, но най-вече заради болести по дърветата. Всъщност много специалисти казват, че боровете, засадени в местността под Камъка през 50-те години на миналия век, не са подходящи за тези географски височини. За тях тук е твърде ниско и затова те боледуват и имат този опушен вид, като че ли съвсем скоро са минали през огън.
Преди месец общинският съветник Деница Цветанова направи предложение до кмета да се обърне внимание на съответните институции за състоянието на горичката над Детския кът и да се почистят падналите и застрашените от падане дървета. Там е любимо място за разходка на много горнооряховчани, там са пътеките за бягане. Особено през дните на карантината заради коронавируса горичката беше по-оживена от всеки друг горнооряховски парк. Затова и желанието да се почистят опасните дървета е разбираемо.
Само че се оказва, че гората е частна. Частни са всъщност голяма част от горските площи от Детския кът до хижа „Божур”. Като тръгнеш от града към „Божур” отдясно са предимно държавни гори, но отляво, под Камъка, са преобладаващо частни парцели. И то много малки парцели с безброй наследници.
Някога в района, където сега е Детският кът, и нагоре е имало лозя и ниви. След колективизацията те стават държавни. През 50-те години започва залесяването им. Поколения горнооряховчани са садили дръвчета там и именно те са създали тези гори. Поземлената реформа след връщането на демокрацията възстановява собствеността на старите собственици. Само че вместо ниви и лозя те вече имат гори. От които общо взето няма какъв дивидент да получат, а не е лошо да се погрижат за имота си.
Горите над Детския кът имат нужда от санитарна и принудителна сеч. Много дървета са засегнати от съхнене, други от гниене, казват лесничеи. Те трябва да се прочистят, но това съвсем не е проста работа. По принцип всеки собственик на гора трябва да има разработена горско-стопанска програма за период от 10 години, която се прави от лесовъд. В нея се предвижда какъв вид сеч трябва и може да се предприеме в определено насаждение. Каквото и да се прави  в гората, то трябва да е съгласувано с лесовъд и да се получи съответното разрешение от Горското стопанство.
На този етап Горнооряховска община напомни на собствениците на гори, че имат задължение да ги прочистят и поне да ги направят безопасни за хората, които се разхождат. Горите са със свободен достъп и всеки може да ги обикаля. Ако някой пострада от паднало дърво обаче, ще отговаря собственикът на гората. В този смисъл е добре да се издаде предписание до всички собственици да си прочистят горите от паднали и особено от застрашени от падане дървета. А в по-дългосрочен план вероятно трябва да се мисли как да се помогне на тези собственици, които нищо не получават от горите си, да се грижат за здравето на дърветата.
Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Детски кът
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати