Петък, 30 Сеп 2022
            
Светски

Журналист разбърква спомените със сувенирни лъжички

  13.01.2018 08:21
Журналист разбърква спомените със сувенирни лъжички

Любопитен начин да си припомня за всяко място, на което е бил, е намерил Мирослав Дечев от Велико Търново. Миро, който е известно телевизионно лице, притежава единствената колекция от сувенирни лъжички сред журналистическата гилдия в града. Казва, че е чувал само за колега от София, който също поддържа подобна сбирка. Няма представа обаче коя е по-богата, а и целта му не е конкуренцията по тази линия.
Правя го за удоволствие. Всички, които ме познават, знаят, че обичам да пътувам. В началото си носех магнитчета, като повечето туристи, чаши също. Но те са по-малко издръжливи от лъжичките – чупят се лесно, избледняват. Затова започнах да си купувам и колекционирам лъжички, разказва Мирослав.
Всъщност началото поставя преди 5 г. Вкъщи случайно попада на лъжичка, донесена преди 30-ина години на семейството му от  Прага. Сувенирът събужда интереса му и той започва при всяко свое пътуване зад граница да се оглежда за други. Постепенно колекцията му нараства на 20-30 броя, а днес вече доближава 130.


На този етап от живота си Мирослав Дечев е посетил около 30 държави. От всяка една от тях си е донесъл лъжичка, като колекцията му обогатяват и приятели. Често се случва да му се обадят и да го питат има ли сувенир от една или друга страна. Все по-често се случва и да отказва, защото вече има от съответната държава. Целта ми не е бройката, а емоционалната стойност, която има всяка лъжичка, обяснява журналистът.
Освен с по-голямата си издръжливост, лъжичките грабват Мирослав и с друго – от всяка една от тях можеш да разбереш основното за мястото, откъдето е купена. Върху тези от Дубай и Абу Даби например има камили и един от най-скъпите хотели в света. Изумително е как от толкова малка площ можеш да разбереш толкова много, често на тях са гербът или части от бита на съответния народ, казва пътешественикът.


Мирослав се сдобива с лъжичикте не само от специализирани сувенирни магазини. В Милано например си я купил от сергия за вестници, като и до днес подозира, че търговецът просто е разпродавал лични вещи. В Люксембург пък нямал пари в брой в себе си и се наложило да поиска заем от приятели, за да си вземе. Всъщност, макар че не е от най-скъпите, това хоби на Мирослав дотук му е струвало поне няколко стотин евро.
В сбирката си журналистът има експонати от цяла Европа, без Прибалтийските страни и Скандинавието, от Азия, Африка. Всъщност лъжичка от Мароко, която сам си донесъл, е една от любимите му. Надява се колекцията му да набъбне със сувенири от Северна и Южна Америка, от Австралия. Очаква скоро приятели да му донесат лъжичка от Шри Ланка. А  голямата му мечта е лично да си купи поредния сувенир от по-топлите краища на Азия.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Мирослав Дечев сувенирни лъжички
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати